Predstavništva Republike Srpske u svijetu potrošila su u prošloj godini 5,5 miliona maraka. Fokus im je bio na pripremi terena za posjete zvaničnika iz Srpske, dok su ostatak vremena trošili obilazeći sajmove piva, zborove, molitve, izložbe, večeri poezije, sportske događaje i druge manifestacije na kojima su širili glas o Republici Srpskoj.

Perović glumio portparola

Šefu predstavništva Srpske u Rusiji Dušku Peroviću u prošloj godini je na raspolaganju bilo preko milion maraka.

Kao jednu od glavnih aktivnosti on navodi podršku organizaciji posjete tada srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u sklopu kojeg se sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Perović se potrudio da Dodikove aktivnosti budu dobro medijski propraćene, pa se stavio u ulogu njegovog portparola.

Predstavništvo je pružilo podršku i za novinare RTRS-a i ATV-a radi snimanja i praćenja događaja, kao i podršku prilikom davanja intervjua srpskog člana Predsjedništva BiH za ruske novine i televiziju”, navodi se u izvještaju o radu Predstavništva Srpske u Rusiji.

Takođe, ovo Predstavništvo je pomagalo u organizaciji vebinara, fudbalskih i šahovskih turnira, prevodilo dokumentaciju  kako privrednicima, tako i oboljelima koji su trebali na liječenje u tu zemlju.

Perović je, kako se vidi iz izvještaja, uveliko bio uključen i u planove koje kompanija „Gasprom“ ima u Republici Srpskoj.

Pružena je podrška prilikom usaglašavanja Mape puta realizacije projekata izgradnje gasovoda i elektroenergetskih kapaciteta na teritoriji Republike Srpske sa kompanijom „Gasprom“, piše u izvještaju.

U ovom dokumentu doslovno je pobrojan svaki stastanak i događaj na kojem su ljudi iz Predstavništva prisustvovali. U moru njih ističe se sastanak sa nastavnicom srpskog jezika u Centralnoj gradskoj biblioteci „V.V.Majakovski” u Sankt Peterburgu vezano za učenje i nastavu srpskog jezika.

Pružena je podrška prilikom objavljivanja pjesama pjesnika iz Republike Srpske u zbirci poezije i proze Udruženja književnika „Čongarski bulevar” Biblioteke br. 148 „F.I.Tjutčev” u Moskvi”, stoji u informaciji o radu.

Predstavništvo je navelo i da je odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada i položilo vijenac u ime cijelog naroda Republike Srpske na Piskarevskom spomen groblju u Sankt Peterburgu povodom 78. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od opsade.

U Austriji se posvetili građenju kapele

U Predstavništu RS u Austriji kao najznačajniju aktivnost su naveli učešće u potpisivanju sporazuma između Fonda PIO Republike Srpske i Austrijskog penzijskog fonda (PVA) o pojednostavljenju procedure za ostvarivanje prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji, a kojim su otklonjene poteškoće koje su postojale u pomenutom procesu.

Što se tiče privrede, kažu da su najzaslužniji za investiciju austrijske “Pewag” grupacije koja sprema otvaranje novog pogona za proizvodnju dijelova od industrijskog tekstila u Srpskoj.

Kada je u pitanju saradnja u ovlasti prosvjete i kulture, u Predstavništvu Srpske u Austriji navode da su učeštvovali u Upravnom odboru za izgradnju Memorijalne kapele na Vojnom groblju u Mauthauzenuna.

Predstavništvo je u prethodnom periodu logistički i finansijski podržalo realizaciju projekta izgradnje kapele, radi sjećanja na nekoliko hiljada srpskih vojnika koji su tu sahranjeni u Prvom svjetskom ratu, kao i stradalnika u obližnjem koncentracionom logoru”, stoji u izvještaju.

Kesićevi sastanci sa pomoćnicima sekretara

Obrad Kesić, šef predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) a koje već duže vremena drže na crnoj listi predsjednika RS Milorada Dodika, potrošio je 870.000 maraka, bez vidljivih rezultata.

Tako je on među važne aktivnosti vezane za institucionalnu saradnju naveo sastanke sa članovima američkog Kongresa i drugih institucija ne navodeći imena.

Kesić ističe sastanak sa savjetnikom novoizabranog guvernera države Merilend, te sa pomoćnikom sekretara ove države.

Takođe, spominje da se sastajao sa predstavnicima američke kompanije koji su zainteresovani za izgradnju fabrike alata negdje na području Balkana, a gdje su dostavljene informacije vezano za ulaganja u Republiku Srpsku.

Pružena je podrška američkoj kompaniji GTC iz Milvokija vezano za uspostavljanje kontakta i saradnje sa firmom Ekoboks iz Srebrenice, te izražen interes američke kompanije za mogućnost ulaganja ili kupovine kompanije iz Republike Srpske”, navodi se u njegovom izvještaju.

Kesić je imao vremena i za osveštanje hrama Svetog Save na Floridi, obilježavanje komemoracije Halijard misije u Feniksu, proslavu Dana i krsne slave Republike Srpske.

Cicović na prezentaciji traktora

Predstavništvo Srbije najveću pažnju posvetilo je organizaciji jubilarne svečanosti povodom Dana Republike Srpske i 30. godišnjice proglašenja Ustava Republike Srpske.

Takođe, organizovali su desetu jubilarnu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, po njima njihovu najznačajniju aktivnost.

Šef predstavništva Mlađen Cicović sastao se sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, a organizovao je i zajednički sastanak sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Osim toga, šef Predstavništva se sastao sa predsjednikom Gradske opštine Zvezdara, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji sa Republikom Srpskom i modelima njenog unapređenja u narednom periodu”, stoji u izvještaju.

Takođe, svjedočili su potpisivanju Sporazuma o saradnji Niša i Istočnog Sarajeva, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, organizovali su predstavljanje turističke ponude Republike Srpske na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Zanimljivu aktivnost su imali vezanu za unapređenje privredne saradnje.

FOTO: Agro klub

Organizovana je posjeta ministra privrede i preduzetništva kompaniji „Majevica“ u Bačkoj Palanci, koji je tom prilikom prisustvovao svečanoj prezentaciji prvog domaćeg traktora „Majevica 90“. Vođene su aktivnosti u vezi pokretanja proizvodnih kapaciteta „Majevice“ u Srpskoj, najvjerovatnije u Zvorniku”, piše u izvještaju o radu predstavništava Srpske u 2022. godini.

Čestitka kao mjerilo uspijeha

Predstavnici Republike Srpske u Njemačkoj kao primjer jačanja institucionalne saradnje naveli posjetu pivskom festivalu “Oktobarfest” u Minhenu.

Po pitanju privredne saradnje, održali su sastanak vezan za uspostavljanje saradnje privrednih komora Baden Virtemberga i Republike Srpske, a sa predstavnicima kompanije “BC Schweisstechnik” razgovorano je o mogućnosti investiranja u Srpsku.

Predstavništvo u Belgiji pisalo je pisma predstavnicima u Evropskom parlamentu u kojima su osuđivali neosnovane tvrdnje o Republici Srpskoj.

Navode da o uspješnosti njihovog rada svjedoči “direktna podrška zvaničnicima u očuvanju slobode i identiteta Republike Srpske pružena je od strane nekoliko poslanika Evropskog parlamenta”.

Oni su putem svojih zvaničnih kanala na društvenim mrežama čestitali Dan Republike Srpske”, hvale se u predstavništvu Srpske u Njemačkoj.

Aktivnosti Predstavništva u Izraelu i Grčkoj u oblasti institucionalne saradnje takođe su se svele na organizaciju posjeta zvaničnika Republike Srpske ovoj zemlji.

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju navode da Predstavništva predstavljaju značajan dio institucionalne strukture Republike Srpske čiji je cilj jačanje različitih vidova saradnje sa institucijama, poslovnom i akademskom zajednicom u zemljama svog sjedišta.

Treba napomenuti da posljedice pandemije virusa korona, kao i izbijanje oružanog sukoba u širem okruženju u velikoj mjeri utiču na globalne prilike, multilateralnu i bilateralnu saradnju, što se dijelom odrazilo i na aktivnosti predstavništava Republike Srpske u inostranstvu i mogućnosti njihove realizacije”, kažu u ovom ministarstvu.

CAPITAL: D. Tovilović