Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da intervencijama visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći nije riješen problem Hrvata, a to je nelegitimnost njihovog predstavljanja u Predsjedništvu BiH.

“Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo”, rekao Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u “pravo vrijeme”.

“Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH nije savršena država. Za mene je najvažnija tema – stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH, ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno, položaj Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH, a ne kao neke manjine na portoru određenih djelova BiH. Iako manjine u Hrvatskoj imaju jedinstveno dobar status. Tako neka i bude”, rekao je, prenosi HRT.

Naglasio je kako se očekuje da za Hrvate u BiH status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i bh Srba.

“O tome sam spreman razgovarati sa svakim ko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje.