Početna Politika Mijatović: Dodik sprema najcrnji scenario ako izgubi, nema razlike između vlasti i...

Mijatović: Dodik sprema najcrnji scenario ako izgubi, nema razlike između vlasti i opozicije u RS-u

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Vojin Mijatović u predizbornom razgovoru za Klix.ba izjavio je da u tom entitetu, nažalost, danas ne postoji vlast i opozicija već samo oni koji vole BiH i oni koji je manje ili više mrze.

Mijatović je ispred koalicije “Pokret za državu” nedavno javno ponudio da će povući kandidaturu u korist Mirka Šarovića, kandidata opozicije SDS-PDP za člana Predsjedništva BiH ukoliko se Šarović javno ogradi od ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladić i ako opozicija potpiše da nikad neće tražiti nezavisnost RS-a. Na to ponudu nikada nije stigao odgovor.

Kako komentarišete činjenicu da Mirko Šarović nije odgovorio na vašu ponudu?

To govori sve samo po sebi. Nažalost, u Republici Srpskoj ne postoji vlast i opozicija. Postoje oni koji vole BiH i oni koji manje ili više mrze BiH. Ideološki gledano razlika između Dodikovog režima i Dodikove opozicije ne postoji. Pokušava se nametnuti teza da su SDS i PDP neka alternativa, ali u odnosu na državu BiH razlika između njih i Dodika ne postoji.

Čitavu kampanju traje orkestrirani napad na mene i od Dodika i njegovog režima, a još više od opozicije. Smatrao sam da je fer i korektno da im dam ponudu da pokažu da su različiti od Dodika, nažalost pokazali su da su isti. Razlika između Dodika i njih je samo što je on na vlasti, a oni nisu.

Mijatović smatra da u RS-u nema razlike između aktuelne vlasti i opozicije
Mijatović smatra da u RS-u nema razlike između aktuelne vlasti i opozicije

Kako ocjenjujete kampanju vaših protukandidata odnosno da li su ponudili nešto više?

Zapravo ne postoji velika razlika. Kandidati i vlasti i opozicije, svi nude nekakvu odbranu Republike Srpske, a ja nudim odbranu BiH. Republika Srpska nije napadnuta već država Bosna i Hercegovina i to podjednako i od vlasti i od tzv. opozicije.

Željka Cvijanović (SNSD) ili Mirko Šarović (SDS)?

Vojin Mijatović, bez dileme. Cvijanović i Šarović su politike prošlosti, politike ‘90-ih koje veličaju ratne zločince i žele izolaciju srpskom narodu dok ja nudim budućnost i život, i srpskom i svim druugim narodima u BiH. Cvijanović i Šarović nas vode ka Moskvi, a ja vodim ka Briselu i Washingtonu.

Koliko glasova očekujete 2. oktobra i koga vidite u sastavu Predsjednistva BiH u narednom mandatu?

To će reći građani u Republici Srpskoj, a na meni je da izađem iskreno sa svojim političkim ciljevima, a građani su ti koji sude koliko ko od nas ima podršku ili nema.

Mijatović kaže da Dodik već sprema
Mijatović kaže da Dodik već sprema “crni scenario” ako izgubi izbore

Vidjeli ste određene ankete i prognoze izbornih rezultata. Ako Milorad Dodik izgubi u nedjelju u utrci za predsjednika RS-a, šta se može ocekivati u tom bh. entitetu?

Siguran sam da će Dodik i njegov režim u nedjelju navečer proglasiti pobjedu bez obzira na rezultat. Spremni su na najcrnji scenario, a neke informacije čak govore da se takvi scenariji razrađuju uveliko. Ponovit ću ono što sam davno rekao – režimi se ruše, sa režimima se ne pregovara.

Čemu se mogu nadati građani BiH ako u državnom predsjedništvu, kako volite reći, bude 3:0, a čemu ako bude 1:2 protiv BiH, kako drugi govore?

U predsjedništvu će biti minimum 2:1 za BiH, ukoliko čak bude 3:0 onda tek možemo očekivati život u BiH. Bez dileme, proces konačne izgradnje bh. identiteta je počeo i ukoliko ne uspije do kraja za ove izbore, bez dileme za četiri godine imat ćemo 3.0 za BiH. Sretan sam što životom igram za reprezentaciju svoje zemlje i što će jedan dan historija pisati kako smo u teškim vremenima u cijelom svetu ponovo vratili bosnasnkohercegovački vijekovni identitet.