Početna Vijesti Migrante iz BiH tjeraju prema hrvatskoj granici

Migrante iz BiH tjeraju prema hrvatskoj granici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Uprave za granicu MUP-a Hrvatske Zoran Ničeno rekao je da je migrantski kamp Vučjak kod Bihaća namjerno napravljen na samoj granici s Hrvatskom i da policija Unsko-sanskog kantona tjera migrante prema hrvatskoj granici.

– Kada se u Bihać s ciljem dovedu dvije, tri ili sedam hiljada migranata, onda je potpuno jasno da su oni usmjereni samo na ilegalni prijelaz u Hrvatsku. To je nedopustivo – rekao je Ničeno.

On kaže da policija u Unsko-sanskom kantonu ne dopušta da se migranti vrate natrag, odnosno da se slobodno kreću kako su se prije kretali po Bihaću, pa je njihova jedina mogućnost da uđu u Hrvatsku.

– Iz toga se da zaključiti da ih tjeraju prema hrvatskoj granici, što je potpuno očigledno i iz snimaka koje imamo – rekao je Ničeno za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, uzrok problema je na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, odnosno u nesprečavanju migrantskih ruta i ulaska migranata u BiH.

Ničeno kaže da se hrvatska policija već tri ili četiri godine susreće s optužbama da ilegalno vraća migrante u BiH, jer se u medijima plasiraju informacije da je ilegalni prelazak državne granice nešto sasvim normalno.

On je apelirao na međunarodne i nevladine organizacije u BiH da ponovo informiraju migrante da ilegalni prelazak granice nije dopušten, dodajući da je hrvatska policija zabrinuta za humanitarno stanje migranata u BiH, što je posljedica toga da se ne štiti granica u BiH.

(Avaz)

cera - Migrante iz BiH tjeraju prema hrvatskoj granici