Početna Vijesti Microsoft potvrdio prekid partnerstva s Prointerom

Microsoft potvrdio prekid partnerstva s Prointerom

Svjetski tehnološki div Microsoft potvrdio je za Klix.ba da IT kompanija iz BiH Prointer ITSS više nije njihov partner.
Time je i ozvanično informaciju od prije dva dana, iako je menadžment Prointera u međuvremenu pokušao demantovati da je saradnja s Microsoftom prekinuta.

Iako nisu željeli govoriti o detaljima prekida partnerstva, jasno je kako se ovo dešava usljed proširenih američkih sankcija Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a. Prointer važi za kompaniju koja na javnim tenderima u BiH dobija brojne i višemilionske poslove.

U samo tri godine IT kompanija Prointer prešla je put od Microsoftovog partnera godine (2018.) do uklanjanja s liste partnera (2022.).

Prointer više neće imati licencu odnosno mogućnost da ubuduće koristi i prodaje programe Microsofta.

I mnoge druge kompanije iz regiona i svijeta već otkazuju saradnju svima koji su pod američkim sankcijama ili se dovode u vezu s osobama ili kompanijama koje su Sjedinjene Američke Države označile.

Pod direktnim američkim sankcijama osim Dodika je i Alternativna televizija (ATV), iz koje su za naš portal potvrdili probleme koje zbog sankcija već imaju.

“Saradnju nam je otkazalo nekoliko pravnih osoba i to očekivano – zbog prisustva američkog kapitala u vlasničkim strukturama”, kazali su oni.