Početna Vijesti Mići Jurišiću potvrđeno 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru

Mići Jurišiću potvrđeno 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Mićo Jurišić osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti 1992. na području Prijedora.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su saopćili da je Apelaciono vijeće kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva i Odbrane na prvostepenu presudu iz aprila 2019. godine.

Mićo Jurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, proglašen je krivim po optužbama da je učestvovao u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakovo, potom da je učestvovao u ubistvu Ermina Behlića i Muharema Osmanovića, da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok su bježali, te za nečovječno postupanje i stavljanje noža na vrat petogodišnje djevojčice.

U obrazloženju prvostepene odluke Sudsko vijeće je navelo kako je utvrđeno da je Jurišić djelo počinio u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva u Rizvanovićima, Hambarinama, Čarakovu i drugim selima i naseljima u okolini Prijedora, znajući za takav napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice za progon, zlostavljanje i ubistvo.

S Jurišićem je ranije bio optužen i Dragomir Tintor, ali je postupak u odnosu na njega obustavljen zbog smrti optuženog.

Na ovu odluku ne postoji mogućnost žalbe.

cera - Mići Jurišiću potvrđeno 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru