Početna Servisne METEOROLOZI: Stiže promjena vremena

METEOROLOZI: Stiže promjena vremena

NAPOKON dolazi kraj kiši i hladnoći koja nas prati posljednjih tjedan dana.

Idućih šest dana bit će uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz blagi porast temperature, te na moru do vikenda razmjerno vjetrovito. Pravi rast temperatura, najavljuju meteorolozi, očekuje nas sljedeći tjedan, kada bi temperature trebale ići i preko 20 stupnjeva

Na kopnu će u četvrtak i petak jedno od obilježja vremena biti i jutarnji mraz, a krajem ovoga tjedna i početkom sljedećega mjestimična jutarnja magla jer će jačati temperaturna inverzija.

Na Jadranu sve do subote treba računati na često jaku buru s olujnim udarima, osobito podno Velebita i Biokova, te na poteškoće u prometu, zatim slabiji sjeverozapadnjak pa jugozapadnjak, najavljuje meteorolog Tomislav Kozarić u prognozi za HRT. Evo i njegove detaljnije prognoze.
Što nas čeka danas i sutra

Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz više vedrine nego oblaka. Zatim će biti uglavnom suho uz promjenjivu naoblaku i sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Jutro hladnije nego u srijedu, uz lokalno slab mraz pri tlu i maglu, ponajprije u zapadnoj Slavoniji.

Veća vjerojatnost slabog mraza i mjestimice magle ujutro je u središnjoj Hrvatskoj, gdje najniža temperatura nerijetko može biti oko 0°C. Danju pretežno sunčano, od sredine dana s umjerenom naoblakom, a vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Najviša temperatura oko 13°C.

Najsvježije će biti u gorskoj Hrvatskoj, po kotlinama ujutro s mrazom i lokalno moguće maglom. Prevladavat će sunčano, osobito na sjevernom Jadranu, a u gorju ponegdje umjerena naoblaka. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima. Najviša temperatura od 8°C u Lici i Gorskom Kotaru do 16°C na obali, a najniža po kotlinama i oko -2°C, pri tlu i niže.

Vjetrovito, svježe i sunčano u srijedu će biti u Dalmaciji. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima uz umjereno valovito i valovito more. Najniža temperatura od 5°C u unutrašnjosti Dalmacije do 12°C na otocima, a poslijepodne na obali oko 17°C, u Zagori oko 13°C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, također uz umjerenu i jaku, na udare ponegdje i olujnu buru te valovito more. Najviša dnevna temperatura većinom od 17 do 19°C, a jutarnja podjednaka ili malo niža nego u srijedu, no zbog bure će se činiti hladnije.
I dalje sve toplije, idući tjedan temperature idu preko 20

U nastavku tjedna vrijeme se u unutrašnjosti neće bitno mijenjati, osim što će vjetar oslabjeti i temperatura lagano rasti. Pritom će se ujutro smanjivati vjerojatnost slabog mraza, a povećavati vjerojatnost magle. Prevladavat će suho i barem djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom.

Na Jadranu pretežno sunčano, povremeno i vedro, uz umjerenu i jaku buru koja će prema kraju tjedna postupno slabjeti. Temperatura u blagom porastu, no za ugodnije vrijednosti, više od 20°C, morat ćemo pričekati idući tjedan”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Temperature iznad 20 stupnjeva sljedećeg tjedna najavljuje i meteorologinja N1 Tea Blažević.

Kaže kako će nastavak tjedna biti većinom suh i uglavnom sunčan, iako će u unutrašnjosti biti magle. Bit će uglavnom toplije, u danima vikenda će u unutrašnjosti temperature biti do 14,15, na Jadranu do 18°C.

“Idući tjedan bit će još i toplije, osjetno zatopljenje je na pomolu, s temperaturama višim od 20 stupnjeva”, prognozira meteorologinja.