Početna BiH Meteorolog: Stiže promjena vremena, negdje može pasti do 20 centimetara snijega

Meteorolog: Stiže promjena vremena, negdje može pasti do 20 centimetara snijega

METEOROLOG Bojan Lipovšćak rekao je za N1 kakvo nas vrijeme očekuje sljedećeg tjedna.

“Hladan zrak sjeverno od Alpa greben je Sibirske anticiklone koji se proteže preko sjeverne i srednje Europe. Nad Sredozemljem je ciklonalno polje u kojem kruži nestabilan vlažan zrak. Izražena duboka ciklona ispred obale Portugala, slabo je pokretna, produbljuje se i sporo premješta prema sjeverozapadnoj obali Afrike, kazao je.

“Pod utjecajem anticiklone sa sjeveroistoka i ciklone na jugozapadu danas će vrijeme biti pretežno oblačno. Manje naoblake uz kratkotrajna sunčana razdoblja prognoziramo u Slavoniji i Baranji te na jugu Dalmacije. Više naoblake i kišu očekujemo u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu gdje će biti lokalnih grmljavinskih pljuskova”, dodao je.

“Poslijepodne i navečer slabljenje i prestanak oborina u zapadnim krajevima, a kiša će još padati u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo koje će slabiti krajem dana. Na sjevernom Jadranu će navečer zapuhati lebić. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 4 do 8°C. a na Jadranu od 14 do 18°C”, prognozirao je Lipovšćak.
“U planinskim krajevima snijeg do 20 cm debljine”

“Ponedjeljak pretežno oblačno uz obilne oborina na sjevernom Jadranu u Lici i Gorskom kotaru. Jutro maglovito osobito u unutrašnjosti gdje će jutarnje temperature zraka biti od 1 do 4°C. Na Jadranu jutro djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i temperature zraka od 6 do 12°C, puhat će slabo jugo i lebić”, dodao je.

“Poslijepodne porast naoblake te su lokalno mogući grmljavinski pljuskovi. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 7 do 10°C, a na Jadranu od 14 do 17°C. Idući tjedan promjenljivo vrijeme uz povremeno slabu kišu. Temperatura zraka prvi dio tjedna bez veće promjene”, rekao je meteorolog.