Početna BiH Meteorolog najavljuje i +23: Kad konačno stiže razvedravanje

Meteorolog najavljuje i +23: Kad konačno stiže razvedravanje

Danas se u Bosni očekuje oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

U nedjelju u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijemne. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 1 do 6, a dnevna od 12 do 20°C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 3 do 8, a dnevna od 12 do 20°C.

U utorak prijepodne u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Poslijepodne se očekuje djelimično razvedravanje. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 3 do 8, a dnevna do 21°C.

Dosta opširniju prognozu za cijeli region dao je meteorolog Marko Čubrilo, najavivši da nam uskoro konačno stiže razvedravanje.

Kako Čubrilo otkriva na svojoj Fejsbuk stranici, kiša će od sutra stati i sliedi nam otopljenje. Ipak, prije toga – hladno i kišovito.

„U subotu će preko reigona i dalje stujati relativno hladan vazduh sa sjevera, dok će pod uticajem ciklona nad najvećim delom Srbije, Crne Gore i Makedonije biti pretežno oblačno uz povremenu kišu, a na planinama preko 800 metara nadmorske visine biti susnježice i sniega. Pretežno oblačno, ali suvo ili uz slabu kiše biće nad većim dijelom Vojvodine, istoka Hrvatske i dijelova središnje BiH gde će takođe preko 800 mnv biti slabog snijega. Dnevni maksimum biće od samo oko +6 na krajnjem jugoistoku Srbije“, navodi Čubrilo.

Onda, kako kaže, u subotu poslije podne slijedi postepen prestanak padavina i smanjenje oblačnosti nad cijelim regionom.

„U nedelju uz jačanje anticiklona posle hladnog i mjestimično maglovitog jutra tokom dana će biti pretežno sunčano i malo toplije uz dnevne maksimume od +11 do +17 stepeni Celzijusa. Nad velikom dijelom regiona biće uslova za prizeman mraz, a ponegdje će biti mraza i na dva metra visine, posebno tamo gdje noć bude vedra uz pojavu magle. Od nedelje se računa na dalje otopljenje. Preovlađivaće sunčano vrijeme uz dnevne maksimume od +15 do +21, a ponegde i do +23 stepena Celzijusa.“

„Oko 23. 10. premještanje hlandog fronta pomenutog ciklona će donijeti jače, ali prolazno naoblačenje, kišu, zahlađenje i jak sjeverozapadni vetar. To bi svakako trebalo da bude prolazno i već od 25. 10. bi uz hladna jutra tokom dana ponovo bilo sunčano i toplije uz prijatne jesenje temperature koje bi se mogle zadržati i do kraja mjeseca.“

Dakle, do sutra će i dalje biti vrlo hladno, a zatim toplije, s tim što prolazno pogoršanje dolazi oko 23.10, ali do kraja mjeseca će biti generalno prijatno, jesenje vreme.