Početna Zdravlje Meningitis: Ovo su simptomi koje svaki roditelj treba prepoznati

Meningitis: Ovo su simptomi koje svaki roditelj treba prepoznati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroci meningitisa mogu biti infektivne (bakterije, virusi, gljivice, …) ili neinfektivne prirode (tumori, lijekovi, sistemne bolesti, …),a najčešći uzroci su upravo bakterijske i virusne infekcije u ostalim dijelovima tijela koje se putem krvi šire na mozak ili kičmenu moždinu.

Postoji više vrsta meningitisa, a najčešće se dijele na akutni virusni i bakterijski, te subakutni i hronični meningitis (npr. tuberkulozni, kriptokokni, sifilitički,…) koji su blažeg i dužeg toka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl.

Ovo su simptomi koji “prate” meningitis i ako ih uočite kod svog djeteta svakako odmah potražite liječničku pomoć.

– Iznenadna vrućica

Dolazi naglo i brzo raste. S obzirom da povišena temperatura može biti simptom raznih drugih dijagnoza, potrebno je obratiti pažnju na ostale simptome koji se javljaju.

– Glavobolja

Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad, osip po tijelu. Simptom koji će najčešće ukazati na meningitis jest ukočenost vrata, ali može kao simptomi izostati.

-Dupla slika

Osobe koje obole od meningitisa mogu se susresti sa simptomom “duple slike”, odnosno nemogućnošću fokusiranja.

– Bol u zglobovima

Uz povišenu temperaturu čest simptom meningitisa su i bolni zglobovi i osjećaj slabosti.

– Savijene noge u koljenima

Pokušajte navesti dijete da bradom dotakne prsa, ako ne može, to je simptom ukočenosti vrata. Ako može bradom dotaknuti prsa, obratite pažnju na koljena koja se u tom položaju s ovom dijagnozom najčešće odmah savijaju i dijete noge ne može držati ispružene.

– Mučnina i povraćanje

Uz osjećaj slabosti dijete gubi apetit, najviše zbog stalnog osjećaja mučnine. Nerijetko se javlja povraćanje, a obratite pažnju i na to je li se pojavio poremećaj govora.

Kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine simptomi su manje predvidljivi. Vrućica, povraćanje, iritabilnost, grčevi cijelog tijela, krikovi i napetost fontanele najčešći su simptomi.

 

cera - Meningitis: Ovo su simptomi koje svaki roditelj treba prepoznati