fbpx

Meningitis: Ovo su simptomi koje svaki roditelj treba prepoznati

Uzroci meningitisa mogu biti infektivne (bakterije, virusi, gljivice, …) ili neinfektivne prirode (tumori, lijekovi, sistemne bolesti, …),a najčešći uzroci su upravo bakterijske i virusne infekcije u ostalim dijelovima tijela koje se putem krvi šire na mozak ili kičmenu moždinu.

Postoji više vrsta meningitisa, a najčešće se dijele na akutni virusni i bakterijski, te subakutni i hronični meningitis (npr. tuberkulozni, kriptokokni, sifilitički,…) koji su blažeg i dužeg toka.

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl.

Ovo su simptomi koji “prate” meningitis i ako ih uočite kod svog djeteta svakako odmah potražite liječničku pomoć.

– Iznenadna vrućica

Dolazi naglo i brzo raste. S obzirom da povišena temperatura može biti simptom raznih drugih dijagnoza, potrebno je obratiti pažnju na ostale simptome koji se javljaju.

– Glavobolja

Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad, osip po tijelu. Simptom koji će najčešće ukazati na meningitis jest ukočenost vrata, ali može kao simptomi izostati.

-Dupla slika

Osobe koje obole od meningitisa mogu se susresti sa simptomom “duple slike”, odnosno nemogućnošću fokusiranja.

– Bol u zglobovima

Uz povišenu temperaturu čest simptom meningitisa su i bolni zglobovi i osjećaj slabosti.

– Savijene noge u koljenima

Pokušajte navesti dijete da bradom dotakne prsa, ako ne može, to je simptom ukočenosti vrata. Ako može bradom dotaknuti prsa, obratite pažnju na koljena koja se u tom položaju s ovom dijagnozom najčešće odmah savijaju i dijete noge ne može držati ispružene.

– Mučnina i povraćanje

Uz osjećaj slabosti dijete gubi apetit, najviše zbog stalnog osjećaja mučnine. Nerijetko se javlja povraćanje, a obratite pažnju i na to je li se pojavio poremećaj govora.

Kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine simptomi su manje predvidljivi. Vrućica, povraćanje, iritabilnost, grčevi cijelog tijela, krikovi i napetost fontanele najčešći su simptomi.

 

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila