Početna BiH Mektić objasnio šta će biti sa studentima iz Nigerije

Mektić objasnio šta će biti sa studentima iz Nigerije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojicu nigerijskih studenata Abia Uchenna Alexandra and Eboha Kennetha Chinedu vlasti BiH vratiće u zemlju porijekla – Nigeriju, potvrdio je ovo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

“Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka uz njihovu saglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, bez da ih izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.”, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je pojasnio da nije iskorištena mogućnost readmisije (povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH), koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantuje sporazum poptisan sa Republikom Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život”, rekao je Mektić.

Mektić je još pojasnio da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH, te još jednom potcrtao da će vlasti BiH omogućiti njihov povratak u Nigeriju.