Početna Sport MEĐUNARODNI DŽUDO TURNIR ZA DJECU „SANA 2019“

MEĐUNARODNI DŽUDO TURNIR ZA DJECU „SANA 2019“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanski Most je u proteklu subotu ponovo bio grad mladosti i sporta. Naime, preko stotinu mladih judista iz BiH i Hrvatske se takmičilo na Prvom međunarodnom judo turniru, a ovaj veliki sportski događaj uspješno je organizirao Judo klub „Sana“. Judo klub „Sana“ iz Sanskog Mosta bio je domaćin prvog međunsrodnog judo turnira za dječake i djevojčice uzrasta do 13 godina. Ovaj sportski događaj održan je u proteklu subotu na tri borilišta u Gradskoj dvorani uz učešće 12 klubova sa 120 takmičara iz BiH i Hrvatske .

Turnir je održan s ciljem da se promoviše judo sport koji je već ionako popularan , a po ocjeni UNICEFA je jedan od najkorisnijih sportova za djecu. Na svečanom otvorenju turnira, takmičarima i publici se obratio Fikret Bečić, predsjednik skupštine Judo saveza USK, a u ime domaćina prisutnim se obratio Nerfid Vukalić koji je zaželio svim učesnicima ugodan boravak u gradu na devet rijeka i sportsku sreću.

Dobrodošlicu mladim sportistima uputio je Enes Eminić, sekretar Općinskog sportskog saveza koji je poželio da turnir prođe u fer i sportskom duhu. Mladim judistima je podršku kao gost na takmičenju dao i jedan od najboljih bh. judista Amel Mekić, svjetski i evropski prvak, a koji je našu zemlju tri puta predstavljao i na Olimpijskim igrama. On je takmičarima poželio sreću i uspjeh, te da svojim nastupima u što boljem svjetlu publici predstave ovu plemenitu vještinu. Uspješnu organizaciju turnira je pohvalio i trener u klubu „Jigoro“ iz Kutjeva trener Hrvoje Prevolšek.On je rekao kako se nada će ovaj sporski događaj postati tradicionalan.

Najzaslužniji za organizaciju Prvog međunarodnog judo turnira je trener sanskog judo kluba Muhamed Kolaković kojem treba upututi čestitke na upornosti i trudu da jedna velika sportska manifestacija bude održana u Sanskom Mostu. On je istakao da je izuzetna čast organizirati ovako jedno veliko takmičenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na takmičenju u Sanskom Mostu nastupili su jedni od najboljih mladih judista u Bosni i Hercegovini i susjedne Hrvatske, tako da su posjetioci uživali u velikom broju zanimljivih i atraktivnih borbi.

 

Takmičenje je proteklo u fer i sportskom nadmetanju. Organizator je obezbjedio medalje za sve takmičare koji osvoje prvo, drugo i treće mjesto, pehare za prvih pet ekipa u ukupnom poretku, te diplome i zahvalnice učesnicima turnira.

Pobjednički pehar za najuspješniji klub je osvojio Judo kluba „Una“ iz Bihaća, drugo mjesto je pripalo klubu „Jigoro“ Kutjevo, trećeolasitani je bio klub „Judokan“ Požega, četvrti JK „Kakanj“, a peta Judo akademija Amel Mekic Treba reći da Judo klub „Sana“ kao domaćin nije bio u konkurenciji za prvih pet plasmana, ali su mladi sanski judisti i na ovom takmičenju osvjetlali obraz kluba i svog grada i ukupno su osvojili 31 medalju i to 10 zlatnih, 12 srebrnih i 9 bronzanih.

 

cera - MEĐUNARODNI DŽUDO TURNIR ZA DJECU „SANA 2019“