Početna Prijedorski region Međunarodna organizacija za ljudska prava osudila kršenje prava na slobodu okupljanja u...

Međunarodna organizacija za ljudska prava osudila kršenje prava na slobodu okupljanja u Banjoj Luci

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor te organizacije za Evropu Goran Miletić naveo je da upotreba sile kakva je danas viđena u Banjoj Luci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana.

“Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i s Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga Krajina”, rekao je Miletić.

Podsjećaju da je policija Republike Srpske danas uhapsila nekoliko osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida” koji mjesecima svakodnevno održavaju na Trgu Krajina u Banjoj Luci tražeći od vlasti da otkriju i uhapse ubice Davida Dragičevića. Također, policija je u nekoliko navrata u toku dana i večeri sprječavala okupljanja građana kako na Trgu Krajina, koji je bio ograđen policijskom trakom kako bi se sprečilo okupljanje građana, tako i u Parku Petra Kočića.

Udruženje/udruga “BH novinari”, partner Civil Rights Defenders-a, saopćilo je danas da je jutros priveden i novinar Vladimir Šušak, dopisnik BHT, nakon što je fotografisao jednog od organizatora protesta i oca ubijenog Davida, Davora Dragičevića, kako u kolima Hitne pomoći napušta policijsku stanicu u koju je ranije priveden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civil Rights Defenders pozivaju vlasti u BiH da osiguraju da svi predstavnici institucija postupaju uz poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima su definisana prava na slobodu i sigurnost, i pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i preporukama OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije o slobodi okupljanja, koje definišu proporcionalnu upotrebu sile i prava i ulogu medija, saopćeno je iz te organizacije.

ASHA prodaja vozila