Šahovski klub ” Rudar” Prijedor domaćin je Međunarodnog šahovskog turnira” Prijedor open 2024” koji je okupio preko 150 šahista iz Hrvatske, Srbije , Crne Gore , BiH i Republike Srpske.

Igor Javorić, ispred Šahovskog kluba ” Rudar ” Prijedor izjavio je novinarima da se ovaj turnir održava po prvi put u okviru manifestacije ” Prijedorsko ljeto”.
” Turnir je izazvao veliko interesovanje ne samo u okviru Republike Srpske i BiH, nego i čitave regije i drago nam je da ovdje vidimo velemajstore, olimpijske reprezentativce svojih zemalja , inter majstora, FIDE majstore i mnoge zaljubljenika šaha”, rekao je Javorić.
On je pojasnio da je turnir odvojen u tri turnira te da će na kraju biti podijeljeno 30 redovnih i 16 specijalnih nagrada kao i da je fond nagrada 6330 KM.
Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović pohvalio je organizatore koji su, kako je istakao, pripremili veoma jak turnir.
” Zaista su se potrudili da organizuju jedan dosta jak turnir sa dobrim nagradama da bi privukli veliki broj dobrih igrača. Što se tiče mojih očekivanja trudiću se da , ukoliko ne uspijem da osvojim turnir, onda da budem u samom vrhu”, rekao je Stojanović.
On je dodao da je budući da je turnir podijeljen kao A, B i C turnir ima dosta mladih igrača i da je to veoma dobro za popuralizaciju šaha.
Pozitivne ocjene turnira da je i Vlado Stojanović, međunarodni šahovski sudija i glavni sudija na ovom međunarodnom turniru u Prijedoru , inače član Izvršnog odbora Šahovskog saveza Republike Srpske .
” Što se tiče nagradnog fonda i učesnika ovo je jedan od najmoćnijih turnira na prostoru eks-Jugoslavije . Ovdje elitu predvodi olimpijski reprezentativac BiH Dalibor Stojanović koji ima u bundes ligama, igra pet lica, potrom je tu olimpijski reprezentativac Hrvatske Mladen Palac, olimpijski reprezentativac BiH Emir Dizdarević i tako se skupila jedna elita i ovo je sigurno je ovo najmoćniji turnir na prostoru eks Jugoslavije “, rekao je Stojanović.

Učesnike turnira je pozdravila i prvi potez povukla Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika Prijedora.

” Kažu za šah da je to igra mudrosti. Mi ovim ljudima želimo da danas budu mudri, da imaju brz potez i da vidimo danas najbolje partije šaha u gradu na Sani” poručila je Dodoševa.
Ona je dodala da će turnir postati tradicija te da grad Prijedor i gradonačelnik podržavaju Šahovski klub ” Rudar” Prijedor koji njeguje dugu tradiciju igranja šaha u gradu.

” Tokom protekle godine pod pokroviteljstvom gradonačelnika održana je škola šaha što će biti jedan kontinuitet u radu ovog kluba koji je po prvi put dobio i svoje vlastite prostorije”, istakla je Dodoševa.

Ona je dodala da ni ubuduće podrška grada i gradonačelnika neće izostati u svim aktivnostima prijedorskih šahista.
” Ovo je jedan od onih klubova koji tradiciju igranja šaha prenose na mlađe generacije i nama je drago da ko to ima i da uči i da nauči” rekla je Dodoševa.
Inače, Međunarodni šahovski turnir Prijedor 2024 odražava se u organizaciji Šahovskog kluba ” Rudar” Prijedor , a pod pokroviteljstvom Grada Prijedora i gradonačelnika Slobodana Javora. Turnir se igra u devet kola po švajcarskom sistemu , a turnir se rejtinguje za FIDE listu ubrzanog šaha.