fbpx
1 C
Prijedor
Četvrtak, 3 Decembra, 2020
Početna Vijesti Međunarodna potjernica za Mićom Jurišićem, osuđenim za zločin protiv čovječnosti u Prijedoru

Međunarodna potjernica za Mićom Jurišićem, osuđenim za zločin protiv čovječnosti u Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Mićom Jurišićem, pravosnažno osuđenim na 11 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora.

Sud BiH je primio informaciju da Jurišić nije stupio na izdržavanje kazne zatvora, nakon čega je izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za njim, rečeno je za Birn u Sudu BiH.

Advokat Svetozar Davidović, koji je branio Jurišića u postupku pred Sudom BiH, rekao je da se sa njim nije čuo ni vidio duži vremenski period.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poznato mi je da je prije par mjeseci dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne, kao i da je tražio odgodu, ali i da je njegov zahtjev odbijen”, naveo je Davidović.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2019. godine potvrdilo presudu kojom je Jurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, proglašen krivim zbog učešća u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakovo.

Prema presudi, Jurišić je osuđen da je učestvovao u ubistvu Ermina Behlića i Muharema Osmanovića, da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok su bježali, te za nečovječno postupanje i stavljanje noža na vrat petogodišnje djevojčice.

S Jurišićem je ranije bio optužen i Dragomir Tintor, ali je postupak u odnosu na njega obustavljen zbog smrti optuženog.

ASHA prodaja vozila