Početna Pozitivne priče Među prvima: Čovjek iz BiH se oporavio od korone nakon posebnog tretmana...

Među prvima: Čovjek iz BiH se oporavio od korone nakon posebnog tretmana (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enes Dedić, muškarac iz BiH sa prebivalištem u Finiksu, jedan je od prvih pacijenata zaraženih korona virusom koji je preživio nakon drugačije vrste liječenja i to poslije teškog stanja dok je bio na respiratoru.

Bio je to poseban trenutak, kako za njegovu suprugu Oliveru tako i za ljekare koji su ovaj trenutak doživjeli sa suzama u očima, poslije nekoliko nedjelja želja i čekanja.

“Voljela bih da vas zagrlim. Bez vas, moj muž danas ne bi bio živ. Mnogo vam hvala, mnogoo mi znači”, poručila je ljekarima Olivera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dedić se vratio s majčine sahrane u BiH i nakon nekoliko dana blagih simptoma osjetio je da nešto nije u redu.

“15. marta, probudio me je i rekao mi da ne može da diše, da moram da ga odvedem u hitnu pomoć”, objasnila je Olivera.

Testovi su pokazali da je pozitivan na korona virus. Ubrzo su ljekari odlučili da Enes mora da bude na respiratoru, ali ni dva dana kasnije stvari nisu izgledale dobro.

“Na svaki telefonski poziv iz bolnice sam se tresla”, priča Olivera.

Zdravlje njenog supruga je bilo sve gore i ljekari su ga prebacili u medicinski centar Džon C. Linkoln. Tada su pokušali nešto potpuno neočekivano da vide mogu li da ga spasu.

“ECMO je poprilično rijetka usluga koju nudimo. Kad ne preostaje ništa drugo da se spasi pacijent, onda to radimo”, kazao je doktor Robert Rajli.

ECMO mašina uklanja krv iz tijela pacijenta, ubacuje u nju kiseonik, a zatim je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Enes je bio deset dana u komi na ECMO mašini i 11. dana se probudio.

Bio je u mogućnosti da preko Fejsbuka komunicira sa suprugom Oliverom.

“Prvi put kad sam ga vidjela bilo je zaista teško, stvarno teško”, rekla je sa suzama u očima, prenosi “Klix.ba”.

Ne samo da je Enes bio prvi koji je preživio korona virus zahvaljujući ECMO tretmanu u Arizoni, već je i jedan od prvih na svijetu. Od ponedjeljka diše samostalno i zvanično je negativan na korona virus.

ASHA prodaja vozila