fbpx

Medicinari najavljuju štrajk, ministar poručuje da ne pristaje na ucjene!

“Dotakli smo dno, idemo u generalni strajk, ali tek kada pripremimo teren u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj”, najavljuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Sindikalcima je trebalo sat vremena da obrazlože svoje razloge za pripremu štrajka i da to i najave. Traže povećanje plata od 25 odsto, što su krajem prošle godine, kažu, tražili od Vlade, ali odgovor još nisu dobili.

“Može samo spriječiti, odnosno odložiti ga, odložiti može da ministarstvo krene u pregovore za povećanje plata, a može ga spriječiti povećanje plata”, navodi Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Za resornog ministra zahtjevi dva sindikata su neralni i podsjeća da povećanja plata nisu predviđena Ekonomskom politikom. Ministar Bogdanić kaže da o stanju u zdravstvu razgovara sa sinidikatom Milenka Granulića i Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Željka Šukala. Ministarstvo je otvoreno za razgovore, ali dva sindikata koja najavljuju štrajk, po ministru, rade na sopstvenoj promociji.

“Vi znate da kada se razgovoralao o kolektivnom ugovoru da smo mi tada formirali odbor na kome su na prvom sastanku istupili gospodin Femić i gospodin Palačković i sad oni izlaze sa neralnim zahtjevom od 25 odsto u ovom momentu. Jeste politikanstvo i jeste lična promocija gospodina Femića. I to nema nikakve veze sa dobrobiti zdravstvenih radnika i zdravstvenog sistema”, poručuje Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Lider Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, Milenko Granulić kaže da je iz medija čuo za najavu svojih kolega. Kaže da on o problemima medicinara i zdravstva priča sa resornim ministrom, a eventualne odluke o podršci štrajku ne može donosti bez organa sindikata.

Njegov kolega Miodrag Femić kaže da je razlog za štrajk i odlazak kadrova pa je tako u posljednjih mjesec i po Srpsku napustilo 53 specijalista. Sindikalci su izračunali da su medicinarima od 2009. godine plate umanjene za oko 52 odsto, iako je kažu i MMF upozoravao da politika plata u zdravstvenom sektoru mora biti konkurentna kako bi se spriječio odliv kadrova i privukao podmladak. Kažu i da su daleko lošije plaćeni od kolega iz Federacije.

ATV

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila