Početna BiH Med, mlijeko i mliječni proizvodi uskoro na kineskom tržištu?

Med, mlijeko i mliječni proizvodi uskoro na kineskom tržištu?

Na Konferenciji ministara zemalja “16 plus jedan”, koja će se održati u julu u Bugarskoj, planirano je potpisivanje sporazuma BiH i Kine koji bi omogućio izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište u kratkom roku.

Na samitu, od trećeg do petog jula, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unapređuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

– BiH ulazi u finalnu fazu priprema i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Bloka sedam Termoelektrane “Tuzla” – rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, navodeći da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinošur.

Na sastanku sa ambasadorom Kine ambasador Kine Čen Boom je istaknuta dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama, te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

Posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja “16 plus jedan”, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa Kinom, već i sa 15 drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope, članica ove asocijacije.

(SrpskaCafe)

Dental Studio Prijedor