Pravosuđe Srbije  izručilo je Bosni i Hercegovini Marka Momića iz Prijedora, osumnjičenog za ubistvo sugrađanina Mihajla Stupara zvanog Šmit, saznaje UNA portal.

Momić je uhapšen u Beogradu 8. maja prošle godine na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisalo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru u okviru istrage Stuparevog ubistva. Nakon hapšenja određen mu je ekstradicioni pritvor, a danas je predat u ruke Sudske policije RS (BiH), na graničnom prelazu Rača u Bijeljini.

 

Stupar je ubijen 11. marta 2021. u naselju Raškovac u Prijedoru. Njegovo tijelo je pronađeno u blizini rijeke Sane. Bilo je unakaženo usljed višestrukih povreda najvjerovatnije nanesenim bejzbol palicom. Sumnja se da je Šmit čak i pregažen automobilom.

Jataci mu pomogli da čamcem pređe Drinu

Nakon ubistva Momić je pobjegao u Srbiju, a u zločinu i bjekstvu su mu pomogali jataci iz Prijedora Gojko Šobot i Bojan Savanović. Obojica su se našli pod istragom zbog sumnje da su pomagali Momiću nakon zločina.

Momić je nakon ubistva napustio BiH, a u tome mu je pomogao jedan od osumnjičenih jataka, koji ga je automobilom odvezao do Bijeljine. Tu je ilegalno prešao granicu, najvjerovatnije čamcem, i od tada se krio u Srbiji. I Momić i njegovi pomagači su bili dio kriminalne grupe Dalibora Railića, koji je Momiću pružao logističku podršku, sve dok i sam nije uhapšen. Momiću su u skrivanju pomagali i članovi rodbine“, rekao je za UNA portal izvor blizak istrazi.

Prema operativnim podacima MUP-a RS motiv ubistva je to što je Stupar bio svjedok protiv narkomafije iz Prijedora. Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je nakon Momićevog hapšenja u Beogradu izjavio da je upravo Railić naručio ubistvo Stupara.

Šmit već bio na meti Railića

Inače, Stupar se i u junu 2018. godine našao na meti napada Dalibora Railića i Vanje Vukovića koji su ga tada odvezli u šumu u Orlovcima, gdje su ga izranjavali noževima, nanijevši mu posjekotine i ubode po ramenu, butini, nadlaktici, natkoljenici i grudnom košu. Railić i Vuković su optuženi za taj zločin, ali su u prvostepenom presudom oslobođeni krivice u nedostatku dokaza. U optužnici se navodilo da su tokom napada ispitivali Šmita “zašto ih odaje policiji i zašto uvaljuje njih i izvjesnog Vladu”.

Railić je široj javnosti poznat kao čovjek koji je optužen za naručivanje ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Osim, toga dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom većih količina droge, zbog čega mu je nedavno počelo suđenje pred Sudom BiH.

Hrvatska ga potražuje zbog ubistva i razbojništva

S druge strane i Marko Momić se dovodio u vezu sa više krivičnih djela. Za njim je i pravosuđe hrvatske raspisalo potjernicu zbog teškog ubistva i razbojništva koje je, kako nezvanično saznajemo, počinjeno u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega. Po toj poternici Momić je uhapšen u Prijedoru u decembru 2020. godine i tada su mu određene mjere zabrane koje je, bjekstvom u Srbiju, prekršio.