Početna BiH Marinković: BiH ne stoji loše po snabdjevenosti tržišta mlijekom

Marinković: BiH ne stoji loše po snabdjevenosti tržišta mlijekom

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je danas da BiH u osnovi ne stoji loše kada je riječ o snabdjevenosti tržišta mlijekom.
Prema njegovim riječima, ultrahomogenizovano mlijeko, koje se najviše i izvozi u inostranstvo, u slučaju eventualne nestašice u BiH može se usmjeriti na zadovoljavanje domaćih potreba.

“Vlada Srbije ograničila je izvoz mlijeka u susjedne zemlje, osim u zemlje `Otvorenog Balkana` – Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te se kod nas u medijima povela polemika – imamo li mlijeka i jesmo li u krizi, kako će se to odraziti na naše tržište”, rekao je Marinković novinarima u Sarajevu i pojasnio da je ova mjera Vlade Srbije ograničena na mjesec dana, vjerovatno dok se ne sagledaju njihovi bilansi.

Marinković je ukazao na oprečne stavove jer iz Federacije BiH kažu da je snabdijevanje stabilno i da nema problema, dok pojedini u javnosti iz Republike Srpske kažu da može doći do krize.

On je pojasnio da se mlijeko i mliječni proizvodi u najvećem dijelu izvoze, oko 32 miliona KM, u zemlje okruženja, te da prednjače Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

“Za nas je nepovoljno to što se uvozi u vrijednosti oko 90 i nešto miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda. Naša proizvodnja nije na takvom nivou da može zadovoljiti domaće potrebe u proizvodima više faze prerade tako da u najvećem dijelu uvozimo sireve raznih kvaliteta i masnoća”, rekao je Marinković.

Kad je riječ o cijeni mlijeka, on je ukazao da to zavisi od inputa koji poljoprivrednici imaju prilikom proizvodnje sirovog mlijeka, ali i u preradi, podsjetivši na nepovoljnosti poput suše ove godine i poskupljenje krmnog bilja.

“Neki od proizvođača najavljuju da će smanjiti stočni fond, vjerovatno jer ne mogu da obezbijede prehranu, tako da će cijena /mlijeka/ biti tržišna. Vlade koje obezbjeđuju subvencije bi trebale da povedu računa ukoliko želimo da zadržimo proizvodnju makar na sadašnjem nivou, da se obezbijede stimulacije i se pomogne primarnim proizvođačima”, dodao je Marinković.

On je ukazao da se mora značajnije povesti računa o primarnoj proizvodnji i stočarstvu kao baznoj grani koja obezbjeđuje sirovine.

Vlada Srbije je u utorak, 6. septembra, zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, s ciljem omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje.