Početna Prijedorski region MANJAK SPORTSKIH AKTIVNOSTI UTICAO NA MENTALNI I FIZIČKI RAZVOJ DJECE

MANJAK SPORTSKIH AKTIVNOSTI UTICAO NA MENTALNI I FIZIČKI RAZVOJ DJECE

Učenici više od godinu dana, zbog virusa korona, nemaju časove fizičkog vaspitanja, a zbog epidemioloških mjera, učenici koji se aktivno bave sportom bili su jedno vrijeme uskraćeni i za treninge. Manjak sportskih aktivnosti itekako je uticao na mentalni i fizički rast i razvoj djece.

Nikolina Kuruzović i Nina Marinković učenice prvog razreda Gimnazije “Sveti Sava” kažu da im časovi fizičkog vaspitanja itekako nedostaju, ali da zbog aktivnog bavljenja košarkom i odbojkom imaju odličnu fizičku spremnost i kondiciju. I učenicima Mašinske škole nedostaju časovi fizičke kulture i nadaju se da će se od nove školske godine sve vratiti u normalu. Umjesto u dvoranama i školskim salama, teorijski dio nastave fizičkog vaspitanja organizovan je u učionicama ili putem on-lajn nastave.

Veljko Janjetović, predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Prijedor kaže da se teorijski dio nastave uglavnom svodio na priču o pravilnoj ishrani i značaju fizičkog vaspitanja na mentalni i fizički rast i razvoj školske populacije. Profesori fizičkog vaspitanja nemaju nimalo nimalo lak zadatak, tvrdi Zoran Radinović, profesor fizičkog vaspitanja u Mašinskoj školi. Učenicima je zbog epidemioloških mjera,narušena kondicija i u startu kaskaju za fizičkom spretnošću svojih vrašnjaka od prije nekoliko godina.

Doktor Zorana Kovačević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, načelnik Centra za bazičnu rehabilitaciju kaže da se društvo, roditelji i škola moraju više angažovati na stimulisanju i motivaciji đaka kako bi se aktivnije bavili sportom. Profesori fizičkog vaspitanja apelovali su na učenike da se tokom predstojećeg raspusta što više bave fizičkom aktivnošću.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila