Početna Vijesti MANJAK BERAČA MUČI MALINARE Nema radnika ni za dnevnicu od 40 KM

MANJAK BERAČA MUČI MALINARE Nema radnika ni za dnevnicu od 40 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak radne snage najveći je problem proizvođača malina na području bratunačke i srebreničke općine. Prinuđeni su berače tražiti putem javnog oglasa, ali i društvenih mreža.

Malinari beračima nude 70 do 80 feninga po kilogramu ubranih malina ili fiksnu dnevnicu od 40 maraka. Osim toga, nude hranu i besplatan prevoz do plantaža. I pored ovakve solidne ponude, malinari kažu da je berače veoma teško naći.

Berači kažu da je to izuzetno težak i malo plaćen posao. Radi se od jutra do mraka, dobar berač za dan najviše može ubrati 100 kilograma, a prosječan duplo manje, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Stojanović, poznati bratunački malinar i predsjednik Udruženja malinara „Vilamet“ za opštine Bratunac, Srebrenicu i Miliće, kaže da ove godine, kao nikada ranije, berači izbjegavaju ulaziti u plantaže.

– Malina je kultura čija berba ne može čekati. Ona se bere svaki dan, a zbog nedostatka berača, dosta će ovih plodova istrunuti na granama. Osim tog problema, tu je i još nepoznata cijena otkupa. Neki otkupljivači su najavili da će ovogodišnja cijena malina biti 2,5 maraka po kilogramu. Svi će zaraditi osim nas proizvođača ovog jagodičastog voća – kaže Stojanović.

Dodaje da nije problem uskladiti ove proizvode, jer na području ove regije ima dosta hladnjača. Problem je, naglašava, niska cijena i čekanje naplate za predate proizvode. Ističe da ovogodišnji kvalitetan rod zahtijeva višu cijenu.

ASHA prodaja vozila