fbpx

Malinari strahuju: Milionski gubici

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom. Samo u protekla dva dana uništeno je i bačeno više stotina tona malina. Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom, prenosi N1.

Niske otkupne cijene i nedovoljan otkup doveli su do uništenja stotine tona maline u BiH. Malinari strahuju za budućnost proizvodnje.

“Mi malinu ne beremo zadnja dva do tri dana, tako da tone i tone maline ovdje propadaju. Malina koja prenoći ovdje, i koja je prezrela, od nje nema ništa, samo je možemo uništiti, kaže proizvođač maline Dženan Mehmedagić.

Otkupljivači su prekršili potpisane ugovore, tvrde malinari.

”Potpisani ugovori su da će se otkupiti sva proizvedena malina, te da će zagarantovana cijena maline biti 1,5 KM. Sada su nam javili da je ta cijena, ustvari, 1,4 KM i da malinu neće klasirati, nego da će ići u jednoj klasi”, priča Mehmedagić.

Bez posla je ostalo i hiljade berača.

”Do prije 2-3 dana ovdje je bilo 11 berača, a sada, vidite, ovo je sve pusto. Radnike smo plaćali marku po kilogramu. Dakle, ako nam plate 1,40 KM – mi smo u minusu. Ne isplati nam se nikako dalje brati ovu malinu, Bolje ostaviti da propada, nego da idete još dalje u dubiozu”.

Malinari su rješenje potražili i u Parlamentu BiH. Međutim, dobili su samo obećanja.

”Imam osjećaj da našu državu baš nije briga za nas. Po svemu sudeći, jedino što mi preostaje u ovom svemu je da poništi ovo sve, prodam malinjak i idem negdje na zapad, jer ovdje ni mi, ni naša omladina nema perspektive baš nikakve”, žali se Mehmedagić.

”Definitivno, na godinu neće biti priče o malinama ukoliko se malinarstvo danas adekvatno ne zaštiti”, kaže malinar Mevludin Šabić.

Malinarstvo iz dana u dan trpi milionske gubitke, a reakcije nadležnih za sada nema. Malinari pozivaju na dogovor, poručujući da nadležni moraju naći način kako da zaustave propadanje malinarstva, navodeći da je ovaj sektor posljednjih godina ostvarivao zavidne rezultate, prenosi N1.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila