“Poražavajuće da Čamber nije pokazivao nimalo empatije i saosjećanja nakon ubistva.”

Dalibor Čamber (47) iz Laktaša osuđen je na 30 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog ubistva Duška Savanovića (24) kada je ranjen i Aleksa Babić.

Čamber je za krivično djelo teško ubistvo osuđen na kaznu zatvora od 29 godina, a za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija na kaznu od godinu i šest mjeseci, te je time izrečena jedistvena kazna od 30 godina. Čamberu je produžen i pritvor, a u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istom. Izricanju presude prisustvovali su samo roditelji ubijenog Savanovića, Vesna i njen suprug Miodrag.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović koji je kazao da su dokazani navodi iz optužnice. On je istakao da se u ovom slučaju ne može govoriti ni o kakvoj nužnoj odbrani jer je Savanović upucan kada je došlo do prestanka napada te kada se Savanović udaljavao prema automobilu. Sudija je pojasnio da je, pored svjedoka, najubjedljivi dokaz snimak sa nadzorne kamere na pumpi jer se jasno vidi kako se kritičan događaj dogodio.

Sudija Uletović je naglasio da je poražavajuće da Čamber nije pokazivao nimalo empatije i saosjećaćanja nakon ubistva, nego je otišao sa mjesta događaja umjesto da pomogne oštećenima.

Prema presudi, zločin je počinjen 31. decembra prošle godine oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe „NIS Petrol“ u Trnu. Čamber koji je tu došao sa kolegom Milanom Đurđevićem, hicem iz pištolja je tokom tuče ranio Aleksu Babića i usmrtio Duška Savanovića. Milan Đurđević, koji je nakon ubistva odvezao Čambera s mjesta zločina, nakon priznanja krivice osuđen je na godinu zatvora jer je pomogao Čamberu i odvezao ga odatle.

Čambera terete za teško ubistvo i nedozvoljeno posjedovanje pištolja. Neposredno prije iznošenja riječi izmijenjena je i precizirana optužnica u kojoj je navedeno da je Čamber pucao u namjeri da ubije Savanovića i Babića.

U optužnici se navodi da su Čamber i Đurđević „mercedesom C“ došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do svađe i sukoba sa Savanovićem i Babićem koji su na pumpu došli „mercedesom GLK 220“. Tokom obračuna, Čamber je izvadio pištolj marke „Crvena Zastava“, za koji nema oružani list niti dozvolu za nošenje te je ispalio hitac koji je pogodio zadnji lijevi točak.

– Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da napuste mjesto događaja, ali ih je Čamber zaustavio. Babić je izašao i Čamber je u namjeri da ga ubije, prema njemu ispalio hitac i pogodio ga u lijevo stopalo, nanijevši mu ustrelnu ranu – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je tada Babić krenuo da se udaljava, a za njim je krenuo Čamber kojeg je Savanović udario pesnicom i oborio na asfalt.

– Čamber je pao leđima i iz tog položaja u namjeri da ga ubije ispalio hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega dolazi do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Prevezen je u Urgentni centar UKC RS gdje je podlegao od posljedica ranjavanja – navodi se u optužnici.

Čamber je prvo pucao u Babića koji je počeo da se udaljava te ga pogodio u stopalo.

– Nakon toga u sve se umiješao Savanović kako bi prekinuo napad. Savanović je tada Čambera udario  i on je pao od njegovog udarca. Iz tog položaja, pucao je na Savanovića u namjeri da ga ubije iako je on krenuo da se udaljava od njega. Čamber je oba hica kojim je pogodio oštećene ispalio nakon prestanka sukoba i pokazao upornost tako da ovdje nema elemenata nužne odbrane – rekao je Uletilović.

Ispred suda, danas su okupio i veliki broj navijača FK „Borac“ koji su pratili suđenje. Oni su skandirali „Vultures, Vultures ajmo svi u glas, Dule Savanović jedan je od nas“.

Tokom trajanja sudskog procesa, oni su više puta organizovali protestne šetnje ulicama Banjaluke. Takođe, okupljanjem ispred Okružnog suda Banjaluka, tražili su najstrože kazne za optužene za ubistvo Savanovića.

aloonline