Početna Svijet Macron: Zapadni Balkan integrisati što prije

Macron: Zapadni Balkan integrisati što prije

Evropa se više ne može odvratiti od Zapadnog Balkana, jer Zapadni Balkan je tokom svoje tragične historije i obećanja za budućnost je vezan za ruski kontinent, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron kaže da pokazuje koliko je EU snažna i koliko su neke stvari krhke.

“Zato moramo danas ponovno osmišljati odnose sa zemljama Zapadnog Balkana da bi oni dobili od nas perspektive pristupanja, te posebnu pažnju posvetiti Bosni i Hercegovini. To je naša zemlja prijatelj”, ističe i dodaje:

“Ne pristupanje kako oni ne bi bili sa drugim silama, nego stvarno pristupanje u razumnom roku. Moramo modernizirati pristupni proces, ali nije Evropa sa svojim pravilima funkcioniranja ona koja može tek tako postati Evropa sa 32 države članice, to bi značilo da zatvaramo oči pred nekim stvarima. Ne. Mi ćemo s konferencijom koja će dati rezultate u svibnju, morati osmišljati ponovo Evropu i razmisliti o Evropi gdje Zapadni Balkan ima svoje mjesto. Nakon toga će uslijediti i konferencija o Zapadnom Balkanu koja bi trebala realizirati aspekte ove konferencije”, kazao je predsjednik Francuske.