Početna Politika Lukač: Svi smo izgubili u ratu, niko nema pravo da šalje djecu...

Lukač: Svi smo izgubili u ratu, niko nema pravo da šalje djecu u novi

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da ovaj bh. entitet u smislu “zakonskog sprovođenja vraćanja svojih nadležnosti nipošto ne poziva na bilo kakvu primjenu sile ili ratnu opciju kao što to radi političko Sarajevo”.

Lukač je rekao da Republici Srpskoj ne padaju na pamet takve opcije kao što ih najavljuju pojedini “ostrašćeni predstavnici političkog Sarajeva”.

“Ovdje se radi o sprovođenju politika koje je donio parlament Republike Srpske i kojima pokušavamo da vratimo određene nadležnosti RS koje je smo imali u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Lukač za Radio Republike Srpske.

On je ocijenio da su svi raniji pritisci i intervencije visokih predstavnika bili na štetu ovog entiteta, što je kulminiralo i “posljednjim odlukama Ustavnog suda BiH o imovini da bi se RS razvlastila”.

“U narednom periodu nećemo sigurno raditi ništa na silu i u smislu da bilo šta uznemiri građane jer na ovom prostoru nikome nisu potrebni sukobi i ratovi. Niko ničiju djecu od političara ne može i nema pravo da pošalje u rat”, poručio je Lukač.

Naveo je da niko iz posljednjeg rata u državi nije izašao kao pobjednik, već su svi na tom planu gubitnici.

“O ratu niko ne treba da pomisli, jer to ništa i nikada neće riješiti. Nadam se da građani na izborima neće podržati one koji pozivaju na rat, već one koji mogu da donesu nešto bolje u budućnosti”, poručio je Lukač.

Istakao je da će Dan RS biti obilježen mirno, svečano i dostojanstveno.

“Proslava 30 godina RS bit će obilježena tradicionalnim defileom u Banjaluci u kome će učestvovati brojni naši pripadnici i mehanizacija, pa čak i helikopteri i konjica”, rekao je Dragan Lukač.

Kazao je da se entitetska policija trudi da se i upotrebom novih tehnologija što efikasnije bori sa organizovanim kriminalitetom u RS, sarađujući sa agencijama i policajama u regionu i šire, a naročito po pitanju šverca nelegalnim oružjem i zloupotrebe opojnih droga.

Rekao je da će MUP nastaviti da se efikasno bori protiv nekolicine svojih pripadnika koji su se odali kriminalu ili rade sa kriminalcima, što će, kako kaže, biti rigorozno kažnjavano.

Lukač je naveo da je MUP, s druge strane, ponosan na svoje časne i požrtvovane pripadnike koji su, između ostalog, spasašavali druge živote.

On je poručio da će i dalje nastojati da se povećaju plate policajaca koji su važan segment društva i koji to zaslužuju.

n1