Početna Biznis Loše prognoze: “Tesla” do kraja godine ostaje bez novca

Loše prognoze: “Tesla” do kraja godine ostaje bez novca

Direktor “Tesle” Ilon Mask našalio se 1. aprila da je kompanija pred bankrotom. To se nije dogodilo, ali, ako je vjerovati informacijama “Bloomberga”, nije ni daleko od toga.

Uprkos “najproduktivnijem kvartalu u historiji kompanije” na početku 2018., “Tesla” i dalje ima problema da ispuni norme proizvodnje Modela 3, što je unervozilo investitore, a sve to je utjecalo na pad vrijednosti akcija.

Iz “Tesle” je tokom aprila saopćeno da je dostigla najbrži rast neke automobilske kompanije u modernoj eri, ali to izgleda mnogo košta kompaniju.

Kako prenosi “Bloomberg”, “Tesla” svake minute gubi 6.500 dolara, što je 390.000 na sat, odnosno 9.360.000 dnevno.

Ovaj masovan odliv keša znači da bi “Tesla” mogao ostati bez novca već do kraja 2018. Analitičari predviđaju da kompanija mora prikupiti dvije milijarde dolara samo ove godine.

Usput ističu da “Tesla” ima dug od 1,2 milijarde koji dospijeva 2019.

Javne publikacije pokazuju da je “Teslin” slobodan tok gotovine bio negativan peti kvartal uzastopno. Kompanija ima tendenciju negativnog toka gotovine, ali je stopa značajno porasla u posljednjim kvartalima.

Uprkos svim negativnim vijestima, “Tesla” ima velike ambicije i za budućnost, u naredne dvije godine će plasirati na tržište novi roadster, potom električni šleper i kompakt SUV Model Y.

Pitanje je kako “Tesla “planira da proizvode sve ove modele s obzirom na to da već ima problema s kašnjenjem, a značajno manje povećava broj zaposlenih nego “Ford” ili “General Motors”.

Dental Studio Prijedor