fbpx

Ljudski urin koriste kao građevinski materijal

Južnoafrička Republika je „čarobnjak“ kada je riječ o utjecaju građevine na životnu sredinu. Oni su otišli i korak dalje i smislili kako da ljudski urin iskoriste kao građevinski materijal.

Tako cigle koje stižu na gradilište su zapravo “obogaćene“ urinom zahvaljujući studentima Univerziteta u Kejptaunu.

Mladi istraživači uspjeli su da kombiniraju ljudski urin koji je sakupljen od specijalno dizajniranih pisoara u inžinjerskoj zgradi univerziteta, zatim ga miješaju s pijeskom i bakterijama.

Ne može se reći da su oni prvi otkrili ovu potencijalnu revoluciju kada je riječ o građevinskom materijalu, jer je dosta ranije otkriveno nešto slično i to slučajno. Međutim, oni su jedinstveni jer tehniku već primjenjuju u praksi.

Riječ je o takozvanim bio-ciglama koje ne moraju da se peku, već se prave na sobnoj temperaturi.

Mikrobiološki proces između zrnaca pijeska i urina izaziva hemijsku reakciju stvarajući ljepljivu masu koja se vremenom učvrsti. Ovako nastaje bio-cigla koja daje izuzetne rezultate na otpornost, pa tako pri opterećenju na pritisak, praktično, nudi iste osobine kao i cigla od gline ili čak mermer.

Tečno zlato

– Što duže pustite bakterije da odrade posao, proizvod će biti jači. Urin je tečno zlato. U zapremini, urin ima manje od jednog procenta otpadnih voda, ali ostatak je azot, fosfor i kalij – rekao je profesor ovog univerziteta, dr. Dilan Randal.

(Dylan)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila