Početna Prijedorski region Ljubimci sela Rasavci na svijet donijeli ptiće

Ljubimci sela Rasavci na svijet donijeli ptiće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već nekoliko godina na vrhu stuba elektrorasvjete, u neposrednoj blizini mjesne crkve u selu Rasavci, desetak kilometara od Prijedora, svoje gnijezdo i topli dom ima par roda.

Ove prekrasne ptice žive u potpunoj simbiozi sa cijelim selom, koje je sa godinama naviklo na njihovo prisustvo, a nedaleko od njihovog staništa nalaze se škola, nogometno igralište i mjesna prodavnica, kao i magistralni put koji povezuje Prijedor sa Sanskim Mostom.

Svako ko prolazi ovim krajolikom ovih dana može primijetiti veliku užurbanost u gnijezdu, jer se pored roditelja mogu uočiti i četiri ptića. Mještani kažu kako se odrasle rode često mogu vidjeti da napuštaju gnijezdo, ali nikada u paru, jer jedna od ptica uvijek ostaje s mladima. “Često ih se može vidjeti na obližnjim poljanama pored Sane i vjerovatno su u potrazi za hranom koju potom donose da nahrane ptiće. Rode su ljubimci čitavog sela, a posebno su zanimljive sada, kada ih ima toliko u gnijezdu, jer su prava atrakcija”, kažu mještani. Dodaju kako se mlade ptice još nisu odvažile da počnu učiti letjeti, ali da će i to, s obzirom na njihovu sadašnju veličinu, uskoro uslijediti. Ornitolozi kažu kako su mlade rode sposobne da poslije tri mjeseca skupa s roditeljima krenu na prvi let, što bi moglo uslijediti potkraj ljeta, kada počinje seoba ovih ptica na afrički jug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do tada mladi su potpuno ovisni o roditeljima, koji im donose hranu i vodu u svojoj ždrijelnoj vrećici. Mještani Rasavaca kažu kako ovo nije prva generacija koju podižu njihovi ljubimci i dodaju da se rode uvijek vraćaju u gnijezdo odmah po prvim naznakama proljeća te da obično prvi stiže mužjak, koji popravlja oštećeno gnijezdo, a odmah za njim i ženka. Po narodnim vjerovanjima, ove ptice su simbol napretka, rodnosti i plodnosti pa se njihovom dolasku mještani uvijek obraduju. Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza roda je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila