U Gornjoj LJubiji kod Prijedora održana je šahovska simultanka na 20 tabli u znak sjećanja na sportski događaj iz 1961. godine, kada je svjetski velemajstor Bobi Fišer odigrao simultanku sa trideset rudara Rudnika željezne rude (RŽR) “LJubija”.

Naime davne 1961. godine u oktobru mjesecu, nakon učešća na prestižnom turniru na Bledu, gdje zauzima, bez izgubljene partije, drugo mjesto iza Rusa Mihaila Talja, šampion Amerike Bobi Fišer (kasnije prvak svijeta u šahu) dolazi u BiH da odigra simultanku sa rudarima rudnika LJubija.

Meč na 20 tabli odigrala je ženski fide majstor Sara Jaćimović iz Broda koja je član Olimpijske reprezentacije BiH nosilac i višestruki šampion kako Republike Srpske i BiH tako i Evrope.

“Ovo je zaistsa ogromna čast da vas neko pozove na neko obilježavanje i da je neko uopšte imao ideju da nešto ovako pokrene i obilježi događaj da je jedan Bobi Fišer dolazio ovdje i posebno to što se ovdje okupilo i dosta mladih ljudi je stvarno nešto što ovom događaju daje posebnu vrijednost”, izjavila je novinarima Jaćimovićeva.

Pored mladih šahista iz Prijedora i Banjaluke, među učesnicima simultanke je bio i Boro Praštalo iz LJubije (82 godine) koji je te davne 1961. godine bio učesnik simultanke kao radnik rudnika LJubija.

” Kad je Fišer igrao ovdje sve je izgledalo jako lijepo i dramatično i on je izabrao LJubiju zato što je čuo da je to jedan veliki sportski centar u to vrijeme. Imali smo razvijene sve sportske discipline, ovdje je bio novi dom, sve je finansiralo industrijsko veliko preduzeće, tako da je sve bilo baš lijepo i ostalo velika uspomena”, rekao je Praštalo.

Ova jedinstvena manifestacija održana je po drugi put, a najzaslužniji za realizaciju ove ideje su Vladimir Knežević iz Prijedora i Nemanja Šipka predsjednik Centra za unapređenje i razvoj šaha “Gambit” uz podršku grada Prijedora.
” Prošle godine smo prvi put organizovali ovakvu simultanku i potaknuti uspjehom prošlogodišnje manifestacije u malo drugačijem sastavu evo nas opet ovdje sa željom da se tradicija nastavi”, rekao je Šipka.