Stanari u banjalučkom naselju Obilićevo uznemireni su porukama postavljenim na ulazima u stambene zgrade u kojima se skreće pažnja na nezakonito postupanje pojedinih policijskih službenika.

Postoji opravdana sumnja da policijski službenici koji krstare Mejdanom, pogotovo Ulicom Cara Lazara, nezakonito prikupljaju lične podatke građana zarad zloupotrebe, kao što je lažno prijavljivanje za glasanje putem pošte ili da bi digli kredite u vaše ime kod mikrokreditne organizacije – navodi se u poruci koja je osvanula u stubištima zgrada u Obilićevu.

U čitko napisanoj poruci navedeni su i registarski brojevi policijskih vozila, te imena policijskih službenika koji navodno učestvuju u nezakonitim radnjama.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Oni rade u paru, te vas jedan zapričava dok drugi grozničavo zapisuje podatke ili fotografiše vašu ličnu kartu – dodaje se u poruci pod naslovom „Pažnja“.

Na kraju uznemirujuće poruke građanima se savjetuje da, ukoliko se nađu u sličnoj situaciji, odmah obavijeste dežurni broj policije 122, prijave slučaj i na taj način zatraže pomoć.

– Poruka me uznemirila, jer više ne zna čovjek kome da vjeruje. Poznato mi je da policija ima pravo da legitimiše građane, ali da fotografišu lične karte… To im ne bih dozvolio nikada – ispričao je Banjalučanin koji je želio ostati anoniman.

Iz Policijske uprave Banjaluka nismo dobili odgovor da li će izvršiti provjere navoda iz poruke koja je uznemirila građane.

U poruci koja je upućena građanima banjalučkog naselja Obilićevo skrenuta je pažnja na odredbe Krivičnog zakonika Republike Srpske i kazne zaprijećene za kršenje zakona od strane službenih osoba.

Na kraju dokumenta navedeno je: “Policijski službenik koji ne poštuje zakon je ljigavi parazit”.