Početna Magazin Ljetovanje u Turskoj u vrijeme korone, sve više Prijedorčana se odlučuje za...

Ljetovanje u Turskoj u vrijeme korone, sve više Prijedorčana se odlučuje za ovu destinaciju

Situacija izazvana epidemijom virusa korona odrazila se na sve oblasti života i u velikoj mjeri promijenila naše navike, planove i uobičajene životne tokove. Tako su mnogima propali planovi za ljetni odmor, jer osim u Neum, građani Bosne i Hercegovine bez testiranja i izolacije mogu još jedino u Tursku.

Mi smo se odlučili za ovu drugu opciju

I, nismo se pokajali. Naprotiv, bilo je ovo jedno od onih ljetovanja koje se pamti. Odlučili smo se za Alanju, a let iz Banjaluke do aerodroma u Antaliji trajao je oko dva sata. Procedura na samom aerodromu nije komplikovana. Nošenje zaštitne maske, fizička distanca i dezinfekcija, mjere su koje se primjenjuju i koje se moraju poštovati.

Maske su obavezne i tokom samog leta, a na ulazu u avion svaki putnik dobija higijenski paket, u kojem se nalazi maska, te antiseptičke vlažne maramice. Zaštitnu opremu imaju i stjuardese. Takođe, na ulazu u avion putnicima se mjeri tjelesna temperatura, beskontaktnim toplomjerom. Nakon slijetanja na antalijski aerodrom, osim uobičajene kontrole, mjerenje temperatute, takođe je obavezno. Zbog smanjenog broja letova, sve se završava dosta brzo.

Na parkingu u blizini aerodroma čekaju nas autobusi, koji putnike razvoze do hotela. Mi smo do Alanje putovali nešto malo više od dva časa. Po ulasku u hotel, takođe slijedi mjerenje temperature, a obavezna je i fizička distanca među putnicima. Sve to poštuje se i u restoranu hotela. Konobari, kao i kod nas, nose zaštitne maske, dok gosti koji sjede u baštama nemaju tu obavezu. Hrana i piće se služe na bazi “švedskog stola”, s tim što vam, za razliku od prethodnih godina, konobari serviraju u tanjir ono što želite, što isto tako jedna od mjera zaštite od COVID-a 19. Na sastanku sa turističkim vodičem dobijamo informacije o izletima. U ponudi je pet izleta, dok ih je ranijih godina bilo dosta više.

Mogućnosti je bezbroj

Tako imate mogućnost da obiđene Alanju i njene atrakcije, antički grad Demre Myra i ostrvo Kekova, a tu su i avanture koje pruža džip safari, akva park, te ronjenje. Mi smo se odlučili za prva tri izleta. Džip safari je nešto što nikako ne biste trebali propustiti. Osim uzbudljive vožnje džipovima planinskim predjelima, zabavama tokom vožnje je zagarantovana, a za to su najvećim dijelom zaslužni iskusni vozači i ostala ekipa.

 

Na uzbudljivo putovanje krenuli smo sa pet džipova, u kojima je bilo po osmoro ljudi, plus dva vozača, a tu je bio i fotograf i snimatelj, koji je sve to zabilježio foto-aparatom i kamerom. Da bi zabava bila vrhunska, organizatori su došli na ideju međusobnog prskanja pištoljima na vodu. Povratak u djetinjstvo svi su oduševljeno prihvatili i ozbiljno shvatili, tako da smo svi bili mokri, što nam je na temperaturi od oko 35 stepeni Celzijusa dobro došlo. Prvu pauzu smo napravili u jednom turskom selu, gdje smo probali tradicionalne palačinke i čaj, koji je u ovoj zemlji neizostavan.

Nakon toga, posjetili smo rijeku Obačaj. Bistrina vode nikoga nije ostavila ravnodušnim, dok su u izuzetno hladnoj rijeci zaplivali samo oni najhrabriji. Na ovom mjestu, okruženom pitomom šumom, vladaju mir i tišina, pa nam je odmor uz kafu, uz takozvani “turski sjed” na ručno izvezenom ćilimu i šarenim jastucima, i te kako dobro došao. Pozitivna atmosfera vladala je u džipovima i tokom povratka u hotel, a ovo je avantura koju ćemo sigurno dugo pamtiti. Dan poslije uslijedio je obilazak Alanje i njenih znamenitosti, od kojih mi je u posebnom sjećanju ostala čuvena Damlatas pećina.

 

Smještena je u samom centru grada, a prema nekim podacima otkrivena je 1948. godine. Čine je kristalizovani stalaktiti i stalagmiti, nevjerovatnog izgleda. Pećina služe i u zdravstvene svrhe, naročito za ljude koji imaju respiratorne poteškoće. Ono to usamoj Alanji ne smijete propustiti jeste i obilazak srednjovjekovne tvrđave, odakle se pruža fantastičan pogled na sam grad, kao i na plažu Kleopatra. Inače, ovo je najpopularnija plaža u ovom dijelu Turske, koja je ime dobila po istoimenoj egipatskoj kraljici.

Plaže i more

Sama plaža je dobro uređena. More je čisto, talasa ima, ali se može plivati. Za dvije ležaljke i suncobran potrebno je izdvojiti od tri do pet evra, u zavisnosti od lokala, a s obzirom je ovo jedna od najlošijih sezona u Turskoj, vrlo često će vam bespatno ponuditi ležaljke. Cijene su, inače, i više nego pristupačne. Za kafu je potrebno izdvojiti neto malo više od jednog evra, dok se cijena koktela na plaži kreće oko pet evra. Na bazaru je obavezno cjenkanje, a gotovo u svim radnjama markirane robe cijene su snižene i do 60 odsto. Gotovo je nemoguće posjetiti neku od radnji, jer prodavci vas, dok šetate bazarom, pozivaju da uđete i probate neko od tradicionalnih jela, a vrlo često nude domaće vino, kao i čajeve.

Turska je poznata i po proizvodnji kože, a i u ovim prodavnicama takođe je dozvoljeno cjenkanje, pa tako recimo kožnu jaknu, čija je regularna cijena 3.000 evra, možete kupiti i za 200 evra. Noćni život ove godine sličan je kao i kod nas, s tim što kafići i restorani nemaju ograničeno radno vrijeme, ali koliko sam primjetila, rijetko ko se zadržava iza ponoći. Ono što bih još preporučila za posjetiti jeste antički grad Demre, nekadašnja Myra, u kojem se nalaze grobnice stare oko dvije i po hiljade godina, a koje imaju neobičan izgled. Neke od njih su izgrađene u obliku kuća, a neke idu duboko u litice i imaju otvore za vrata i prozore. Tu je i amfiteatar, sagrađen u drugom vijeku prije nove ere. Gradili su ga Grci, a obnovili Rimljani. Nekada su se ovdje održavale grandiozne predstave, a akustika je takva da se može čuti čak šapat sa pozornice.

U svakom slučaju, atrakcija vrijedna pažnje. Ono što smo još posjetili u ovom gradu je i crkva u kojoj je molitve služio Sveti Nikola. Hram je izuzetno bogat drevnim freskama. Krstarenje nenaseljenim ostrvom Kekova, gdje se mogu vidjeti iostaci drevnog potopljenog grada takođe je doživljaj. Pored pomenute rijeke Obačaj, u Alanji se nalazi i rijeka Dimče, sa mngobrojnim ribljim restoranima. Atrakcija grada je i Crvena kula, u kojoj je smješten etnografski muzej.

Mnogo je toga što nudi ovo turističko mjesto, koje svakako vrijedi posjetiti. O virusa korona se ovdje veoma malo govori. Turci, iako kažu da ne pamte goru turističu sezonu, žive u skladu sa novonastalom situacijom. Nasmijani su, ljubazni i gostoprimivi. S obzirom da sezona ovdje traje do novembra, još uvijek nije kasno da s eodlučite za ljetovanje u Turskoj. Razloga za brigu nema, jer šanse da se ovdje zarazite su minimalne.

 

Branka Dakić

ASHA prodaja vozila