fbpx

LJETO PRED NAMA Sjećate se 2008? I sada nas čekaju temperature iznad prosjeka, suša i TROPSKI TALASI VRUĆINE

Puno sunčanih dana, temperature malo iznad višegodišnjeg prosjeka uz mogućnost suše i pojave toplotnog talasa u avgustu – okvirna je prognoza vremena za ovo ljeto u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da je okvirna prognoza za ljeto urađena u saradnji sa Evropskim centrom za srednjoročne prognoze.

– Te prognoze se, naravno, koriguju na mjesečnom, polumjesečnom i sedmičnom nivou. Ali, sa orjentacionom prognozom idemo u javnost i dajemo je elektroprivredama i poljoprivrednicima čiji rad direktno zavisi od vremena – objašnjava Kuštrinović.

Po toj prognozi, jun će biti prosječno topao i malo suvlji od višegodišnjeg prosjeka. Srednja minimalna tepmeratura biće u granicima i za 0,3 stepena Celzijusovih viša od prosjeka. Srednja minimalna temperatura, odnosno jutarnja, u Banjaluci biće 15,8 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće u granicama prosjeka, 26,3 stepena. Srednja količina padavina biće ipak malo ispod prosjeka.

– Juli treba da bude malo topliji od prosjeka, sa padavinama koje će biti manje od prosjeka. Srednja minimalna temperatura biće za 0,8 stepeni viša od višegodišnjeg prosjeka. U Banjaluci će biti 18,1 stepen, dok će  srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg prosjeka za 0,6 stepeni, pa će tako u Banjaluci biti 29,2 stepena. U julu je moguća pojava toplotnog talasa – objašnjava Kuštrinović.

U avgustu, mjesecu koji je važan za poljoprivredu, temperature će biti prosječne, uz mogućnost pojave toplotnih talasa i suše. Srednja minimalna temperatura biće malo viša od prosjeka, pa će u Banjaluci iznositi 18 stepeni. Srednja maksimalna temperatura, takođe, biće malo iznad prosjeka i u Banjaluci će se kretati oko 28,6 stepeni. Količina padavina biće ispod prosjeka.

– Ako se ostvare ove prognoze, možemo bti zadovoljni. Nema mrazeva, ali poljoprivrednici treba da pripreme navodnjavanje za avgust zbog nedostatka vlage – ističe Kuštrinović.

Dodaje da je ova godina, po prognozi vremena, najsličnija 2008. godini.

Dva zahlađenja

Kuštrinović kaže da prognoza do 15. maja pokazuje da će biti još dva manja zahlađenja, ali bez mraza.

Prvo zahlađenje se očekuje od 27. aprila sa temperaturama nižim za 7-8 stepeni. Potom slijedi period sa dosta sunca i povremenom kišom.

Drugo zahlađenje je predviđeno 10. i 11. maja, kada će jutarnje temperature biti 5-6 stepeni, a maksimalna 18-19 stepeni.

(SrpskaCafe)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila