Početna Region Ljetna sezona se zahuktava: Šta kažu turisti – KAKVE CIJENE su ih...

Ljetna sezona se zahuktava: Šta kažu turisti – KAKVE CIJENE su ih dočekale ove godine u Crnoj Gori?

Letnja sezona se polako zahuktava, a cijene smještaja na crnogorskom primorju niže su za 10 do 30 odsto u odnosu na prethodne godine.

Turisti koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori kažu da još uvijek nema gužvi, ali da su plaže sve punije, a par ležaljki sa suncobranom košta do 10 evra.

Cijene u restoranima i kafićima su slične beogradskim, dok su u prodavnicama nešto više.

Inače, krajem prošle nedjelje u Crnoj Gori je boravilo oko 58.000 turista, što je 80 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je na svom Tviter nalogu crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. On je istakao da ga raduje veliki broj ljudi na plažama, jer je to “najbolji dokaz oporavka turizma u Crnoj Gori nakon prošlogodišnjeg potopa”.

Ugostitelji i hotelijeri smatraju da su ovi rezultati ohrabrujući i nadaju se povratku na nivo prije pandemije, što se tiče ljetnje sezone i turizma, piše Blic.

Ističu da vlada izuzetno veliko interesovanje za ljetovanje u Crnoj Gori, a trenutno je najviše gostiju iz Srbije, ali Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Najavljen je i dolazak turista iz Izraela, Francuske, Rusije, Turske.

Smještaj u julu već od 30 evra po osobi

Prema riječima crnogorskih turističkih radnika, cijene ljetovanja na budvanskoj rivijeri su trenutno veoma povoljne, pa tako noćenje u privatnom smještaju, u zavisnosti od kategorije, košta od 10 evra po osobi naviše.

U jeku sezone, tokom jula, cijena noćenja sa doručkom u hotelima sa tri zvjezdice kreće se od 30 evra po osobi, a u hotelima sa četiri zvjezdice od 45 evra. Polupansion u smještaju najviše kategorije, u hotelima sa 5 zvjezdica može se naći za 75 evra.

Veliko je interesovanje i za ljetovanje u Herceg Novom, gdje očekuju da će popunjenost smještaja biti između 60 i 70 odsto u odnosu na 2019. godinu. Podjednako se traži krevet u hotelskom i apartmanskom smještaju.

Tokom jula se cijena noćenja sa doručkom u hotelima sa dvije i tri zvjezdice kreće između 20 i 35 evra, dok se doplata za obroke kreće od 3 do 7 evra po osobi. U hotelima sa 4 zvjezdice polupansion košta od 40 do 60 evra. U hotelima sa 5 zvjezdica cijene se kreću između 95 i 115 evra po osobi za noćenje sa doručkom i svim dodatnim uslugama.

Što se tiče privatnih apartmana, prosječna cijena za dvokrevetni apartman je oko 30 evra.

Cijene u restoranima kao u Beogradu, marketi malo skuplji

Turisti koji su ovih dana na crnogorskom primorju kažu da još uvijek nema velikih gužvi, ali su plaže sve popunjenije. Par ležaljki sa suncobranom se na nekim od najpopularnijih plaža može se iznajmiti za sedam do 10 evra.

U restoranima i kafićima su cijene hrane i pića slične beogradskim, dok su u prodavnicama 10 do 15 odsto skuplje.

Blic