Početna Intervju Lješnici biznis i hrana za dušu

Lješnici biznis i hrana za dušu

Kada je prije osam godina magistar saobraćaja Aleksandar Jeftić iz Prijedora posadio prve zasade lješnika, bio je srećan što je pronašao hobi u prirodi, a sada je zadovoljan jer je hobi prerastao u biznis, koji porodici donosi dodatna primanja.

Aleksandar ima troje djece, koja zajedno sa suprugom dosta vremena provode na plantažama.

– Oduvijek sam maštao da imam plantažu pod vedrim nebom i da radim nešto u prirodi što mi pričinjava zadovoljstvo. Počelo je skromno, a sada imam ozbiljan zasad lješnika i oraha – priča Aleksandar. Koštunjave plodove uzgaja na 15 dunuma rodne zemlje u prijedorskim selima Malo Palančište, pod planinom Kozarom i Gaćani, nedaleko od rijeke Sane.

– Kada sam počinjao, u cijelom gradu je bio neznatan broj proizvođača lješnika. Danas je to mnogo drugačije, broj plantaža se znatno povećao i pružaju se na oko 150 dunuma zemljišta, s tendencijom daljeg širenja – priča Aleksandar.

Kaže i da je uzgoj ovih biljaka zahtjevan posao, ali i da je zarada dobra.

– Često čujemo da lješnika nema mnogo na našem području, da ne zahtijevaju mnogo rada, da se hemijska zaštita koristi minimalno ili nimalo, što nije tačno – priča Jeftić.

On kaže da je lješnik neophodno hemijski tretirati pet puta godišnje. Prvi ozbiljniji rod dolazi tek nakon pete godine, a puni od 10 do 12 godine od sadnje. Slično je i sa orahom.

– Neophodno je uložiti mnogo truda i rada, iako tako možda na prvu ne izgleda – kaže ovaj Prijedorčanin, koji je zaposlen u Gradskoj upravi.

Aleksandar i njegova porodica, osim mnogo truda i vremena, morali su uložiti i u mehanizaciju, sistem za navodnjavanje, duvaljku, krcalicu i drugu opremu.

Sve to nije bila prepreka da Aleksandar sam napravi neke mašine, kao što je mašina za krckanje lješnika i oraha.

– Mašina za krckanje lješnika i oraha za jedan sat može skrckati 20 kilograma plodova. Od tri kilograma lješnika u ljusci dobije se kilogram očišćenog i spremnog za prodaju – kaže Aleksandar.

Ove godine rod lješnika u ljusci iznosi 350 kilograma, a orasi su u šestoj godini i tek počinju rađati, pa je njihov ovogodišnji rod iznosio 100 kilograma u ljusci.

Plodove svog rada ove jeseni Aleksandar je vrijedno prikupio i plasirao na tržište.

– Svi koji su probali kažu da je kvalitet oraha i lješnika odličan i vraćaju se po nove ture – kaže Aleksandar, dodajući da očekuje da se njegov višegodišnji trud sada i naplati.

Porodica u prirodi

Aleksandar Jeftić ističe da nije sve u materijalnoj koristi, koliko u relaksaciji poslije svih radnih obaveza i druženju sa porodicom u prirodi uz fizičku aktivnost.

– To je višestruka korist, a da ne govorimo da ove orašaste plodove svi rado konzumiraju i neizbježni su dio mnogih kolača, koji se uvijek nađu na našoj trpezi – kaže Jeftić.

Dental Studio Prijedor