Početna BiH Ljekari u USK-u od danas rade u punom kapacitetu

Ljekari u USK-u od danas rade u punom kapacitetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice dr. Amir Rekić nakon šest sedmica štrajka ponovo je u ambulanti sa svojim pacijentima

Nakon što je u petak potpisan protokol o prekidu štrajka, ljekari iz Unsko-sanskog kantona od danas rade u punom kapacitetu. U specijalističkim ambulantama još uvijek nema gužve. Očekuju ih tek sredinom sedmice.

U Sindikatu su zadovoljni postignutim rezultatima štrajka iako smatraju da je on mogao biti okončan puno ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice dr. Amir Rekić nakon šest sedmica štrajka ponovo je u ambulanti sa svojim pacijentima.

– Ovdje sam u specijalističkoj ambulanti, kolege su također na svojim mjestima, radimo redovni operativni program, tzv. hladni operativni program i još uvijek se uhodavamo. Nije toliki broj danas pacijenata u čekaonicama, vjerovatno se radi o neinformisanosti ili o ‘ispitivanju terena’ te pozivam pacijente da krenu u bolnicu kao i u sve druge ustanove te obave ono šta su čekali – istaknuo je on.

Doktor Rekić naglašava da podrška pacijenata nije izostala tokom štrajka i dodaje da je on mogao biti mnogo ranije završen, da je bilo više razumijevanja s druge strane pregovaračkog stola.

– Na kraju kada smo vidjeli da je Vlada ispunila sve što smo tražili, uz malu ogradu u vezi dinamike isplate zaostataka plata, smatramo da je to moglo biti riješeno mnogo, mnogo ranije te da nije bilo nikakve potrebe za ovim štrajkom od šest sedmica – mišljenja je on.

Ono za što su se borili ljekari i stomatolozi okupljeni oko Sindikata, djelimično je ispunjeno još u petak nakon postizanja sporazuma sa Vladom i resornim ministarstvom. Isplaćena je razlika februarske plate, a razlike za novembar i decembar prošle te januar ove godine bit će isplaćivane dogovorenom dinamikom kroz narednih šest mjeseci.

Slijede razgovori o pripremi novog kolektivnog ugovora i formiranje radnog tijela Vlade i Sindikata koje će raditi na uklanjanju svih anomalija domaćeg zdravstva. Prvi korak bi trebao ići u smjeru revizije sistematizacije radnih mjesta u svim zdravstvenim ustanovama i smanjenja broja nemedicinskog kadra.

(Fokus)

ASHA prodaja vozila