Početna Svijet Ljekari se dosjetili, uz pomoć prostog uređaja spasli stotine života (VIDEO)

Ljekari se dosjetili, uz pomoć prostog uređaja spasli stotine života (VIDEO)

Britanski ljekari koji se bore protiv virusa COVID-19 u bolnici u Varingtonu smanjili su stopu smrtnosti i poboljšali šanse za brzi oporavak tako što su mašinama za disanje koje se obično koriste za poremećaj spavanja našli drugu namjenu.

Ljekari su uspjeli da modifikuju uređaje poznate kao “crne kutije” koje obično liječe apneju, odnosno, nagli zastoj disanja za vrijeme spavanja.

Kako veliki broj pacijenata koji završi na respiratorima nedugo potom i umre, riješili su da, što je više moguće, izbjegnu stavljanje oboljelih na te mašine.

Kliničari kažu da su ranim liječenjem pacijenata sa COVID-19 “crnim kutijama” smanjili potrebu za invazivnim respiratorima i da su doživjeli znatno brži stepen oporavka.

Tim koji je vodio dr Mithun Murti, zajedno sa konsultantom Sagarom J. Patelom, shvatio je da su jednostavne crne kutije koje koriste u svojoj klinici za poremećaj spavanja izgrađene na istoj premisi kao i mnogo sofisticiranija i skuplja CPAP mašina.

Dr Murti vjeruje da je ovaj njihov potez možda spasio i stotine života.

Kutije, koje su znatno jeftinije od bolničkih verzija, dovoljno su jednostavne da ih pacijenti mogu koristiti kod kuće, po pravilu, najviše 12 sati. Ljekari na odjeljenju intenzivne njege koji su stavljali pacijente na crne kutije kažu da su se oni veoma stabilizovali, izbjegavajući raspirator.

“Često smo vidjeli pozitivnu reakciju u roku od 15 minuta”, rekao je dr Mark Forest.

Respiratorski tim je u saradnji sa svojim kolegama iz intenzivne njege modifikovao kutije dodajući im vrhunske maske i povezujući ih s kiseonikom.

Prvo su kutije testirali na kolegama.

Dona Vol, majka dvoje djece, bila je prikačena za jednu od crnih kutija.

“Osjećam se mnogo bolje. Počela sam da se osjećam bolje skoro istog trenutka. Ne želim da budem statistika. Želim da se vratim kući svojoj djeci”, rekla je.

Bračni par Harold i Kristin Tomson (64) je Hitna pomoć dovezla do bolnice u teškom stanju, jedva su disali.

“Stvarno sam mislio da se neću vratiti kući”, rekao je Harold Tomson, koji je odmah bio smješten na intenzivnu njegu.

“Pozdravila sam se s njim i nisam bila sigurna da li ću ga ikada više vidjeti”, rekla je njegova žena.

Međutim, Tomson je pet dana koristio crnu kutiju i poslije pet dana je bio spreman da sa suprugom konačno ide kući.

(Kurir.rs)

ASHA prodaja vozila