fbpx

Limun i đumbir čiste tijelo od otrova i tope salo oko stomaka

Sassy voda odlična je za hlađenje organizma tijekom vrućih ljetnih dana, no vrlo je korisna i za hidrataciju organizma tijekom proljeća. Zbog limuna i đumbira koje sadrži potiče detoksikaciju, odnosno odličan je ‘čistač’ organizma nakon teške zimske prehrane, te potiče probavu, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Dodaje kako voda s dodatkom limuna i ribanog đumbira razbija masti oko trbuha i može pomoći da skinemo manji višak kilograma koje smo nakupili tijekom zime.

 

‘Dijetu’ Sassy vodom osmislila je američka nutricionistica Cynthia Sass, u sklopu kampanje za ravan trbuh, koja tvrdi da đumbir umiruje probavni sustav i sprečava nadutost. U kombinaciji s limunom potiče sagorijevanje masti, pa uz laganiju prehranu s više povrća i voća kakvoj se okrećemo na proljeće, može pridonijeti tome da se otopi mast sa trbuha, tvrdi.

Vodu je vrlo lako napraviti, objasnila je nutricionistica Sandra Marić Bulat.

– U 8 čaša vode narežite jedan limun s korom na tanje kriške, s tim da ga prije treba oprati i oribati s četkicom pod vodom. Ogulite i narežite jedan svježi krastavac na tanke šnite i dodajte jednu žličicu svježe naribanog đumbira, kaže nutricionistica. Radi boljeg okusa, u vodu možete dodati i 10 do 12 listića mente. Vodu je dobro pripremiti na večer, ili rano ujutro, kako bi sastojci otpustili vrijedne tvari prije nego što ju počnete piti.

– Po jednu čašu tako pripremljene vode popijte prije svakog većeg obroka, dok ostatak možete popiti tijekom dana, po potrebi, kaže sugovornica i dodaje kako ljudi koji inače imaju problema sa želucem ili crijevima mogu početi i s manjom količinom Sassy vode, a treba ju piti kontinuirano tri do pet dana, a onda po potrebi opet nakon sedam do deset dana pauze.

Ova se voda ipak ne preporučuje trudnicama i dojiljama, te osobama koje imaju žučne kamence. Naime, đumbir potiče proizvodnju žuči i  cirkulaciju, pa može dovesti do povišenog tlaka. Također, istraživanja su pokazala da može dovesti i do spontanog pobačaja. S druge strane, dijabetičarima se preporučuje pojačana kontrola, jer đumbir u kombinaciji s lijekovima može pretjerano spustiti šećer u krvi i povećati rizik od hipoglikemije

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila