Početna Vijesti Likovna kolonija na Kozari u znaku slovenačkih autora

Likovna kolonija na Kozari u znaku slovenačkih autora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kozari je otvorena 13. likovna kolonija “Sreten Stojanović” koja je okupila osam slovenačkih autora.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš pozdravio je sinoć učesnike u ime Gradske uprave koja je pokrovitelj ove manifestacije i gostima iz, kako je rekao, bratske Slovenije poželio dobrodošlicu.

“Grad će biti uz vas i sada i u narednim godinama ste nam uvijek dragi gosti”, poručio je Miljuš otvarajući koloniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor prijedorskog Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je prva kolonija održana 2005. godine i naglasio da grad Prijedor prepoznaje značaj likovne umjetnosti i afirmiše ovu vrstu umjetničkog stvaralaštva.

On je podsjetio da su prvi školovani slikari u BiH Pero Popović i Todor Švrakić upravo iz Prijedora i da je ovaj grad sa najviše školovanih slikara u odnosu na broj stanovnika.

“Selektor Janko Orač je naš višegodišnji saradnik i član žirija našeg prvog međunarodnog bijenala radova na papiru”, rekao je Radonjić i najavio da će slikari svoja radove predstaviti na izložbi koja će u Muzeju Kozare biti otvorena 16. septembra i biće postavljena do 8. oktobra.

On je istakao da veliki značaj ima i činjenica da će ovogodišnju likovnu koloniju, njene učesnike i njihov stvaralački proces pratiti likovna kritičarka Milica Tošić koja ima izvanredne referenca i koja je ujedno sa ovih prostora.

Osim selektora, učesnici su Veljko Toman, Viktor Šest, Jana Dolenc, Boris Zaplatil, Jože Marinč, Sašo Vrabič i Svetlana Jakimovska-Rodić.

Selektor Janko Orač podsjetio je da je saradnja sa Prijedorom započela učešćem Radonjića na jednoj međunarodnoj likovnoj koloniji koja se u Sloveniji održava već 15 godina i da je nastavljena Oračevim učešćem u odabiru radova za Prvo međunarodno bijenale radova na papiru koje je održano u Prijedoru 2016. godine.

On je naveo da je sa delegacijama iz Prijedora imao prilike da se upozna i u Novom Mestu gdje živi, napomenuvši da su Prijedor i Novo Mesto bratski gradovi i da sarađuju na području kulture.

“Prije tri godine sam prvi put bio na Kozari i ambijent mi je legao na srce. Svim kolegama sam dao do znanja da dolazimo u kraj sasvim drugačiji od onoga što smo navikli i gdje mi živimo”, rekao je Orač.

On je dodao da kolonija nije tematski određena.

“Mislim da je najznačajnije da svaki autor radi ono što mu je najjače i najbliže, jer tako, po mom iskustvu, nastaju najbolji radovi”, rekao je Orač i dodao da će autori izraziti ono što nose u sebi i reakcije na ovaj prostor.

Likovna kolonija “Sreten Stojanović” trajaće na Kozari do 10. avgusta.

Do 2016. godine ova kolonija održavana je svake godine, a od tada se smjenjuje svake druge godine sa Međunarodnim bijenalom radova na papiru koji je osnovan na inicijativu direktora prijedorskog Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila