Početna Sport Lana Pudar proglašena sportistom godine u Bosni i Hercegovini

Lana Pudar proglašena sportistom godine u Bosni i Hercegovini

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica i evropska prvakinja u disciplini 200 metara delfin Lana Pudar večeras je izabrana za sportistu godine Bosne i Hercegovine u organizaciji Olimpijskog komiteta naše zemlje.

Sjajna Mostarka je otputovala u Australiju na Svjetsko prvenstvo gdje će se boriti za nove medalje, a umjesto nje ovo laskavo priznanje u njeno ime preuzeo je njen brat Nemanja. Lana je osvojila i nagradu i u ženskoj konkurenciji ispred skijašice Elvedine Muzaferije i tekvandoistkinje Petre Ždero.

Za najboljeg sportistu u muškoj konkurenciji proglašen je tekvandoist Nedžad Husić, koji je slavio ispred atletičara Mesuda Pezera i džudiste Tonija Miletića.

Lana će učestvovati na Svjetskom prvenstvu u plivanju 25-metarskim bazenima koje se održava u Melburnu od 13. do 18. decembra. Ona će se takmičiti u četiri discipline – 50, 100 i 200 metara delfin, te u 100 metara kraul.

Podsjetimo, sjajna Pudar je osim zlata u Rimu na Evropskom seniorskom prvenstvu osvojila i jednu bronzanu medalju, u disciplini 100 metara delfin.

Inače, za najbolju reprezentativnu selekciju izabrana je ženska košarkaška reprezentacija BiH, a Lanin Klub vodenih sportova Orka Mostar je dobio nagradu za najuspješniji sportski klub u 2022. godini.