Početna Svijet Kurc upozorava: Virus će nas pratiti mjesecima

Kurc upozorava: Virus će nas pratiti mjesecima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je građane da će korona virus Austrijance pratiti još mjesecima.

Upozorio je, u izjavi za javni servis ORF, da je, ako dođe do promjene brojki u negativnom smjeru, moguće da se ograničenja, koja su od juče popuštena, vrate na restriktivniji nivo.

Kurc je ukazao da će se velikom pažnjom pratiti broj hospitalizovanih, kao i broj novih infekcija, ali i faktor reprodukcije virusa, koji mora biti ispod 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako te brojke pogledamo aktuelno, onda je to veoma pozitivan broj. Međutim čim se to bude promijenilo pokrenućemo alarm. Jedno je jasno virus će nas mjesecima pratiti i moguće je da ćemo morati ponovo uvesti ograničenja”, kazao je on, navodeći kao primjer druge zemlje kao što je Singapur, gdje je bilo jednog koraka napred i ponovo jedan korak nazad.

Kurc je poručio da kriza nije prevaziđena i da će trajati još više mjeseci. Austrija, prema njegovim rečima, želi da obazrivo i postepeno ide u pravcu normalnosti popuštanjem mjera.

U idealnom slučaju, kako konstatuje, to će funkcionisati sa aktivnim mjerama i higijenom, dodajući da u ovom trenutku nema naznaka za “korak nazad”.

Što se vakcine protiv korona virusa tiče kaže da će sigurno poći nešto za rukom u međunarodnoj potrazi, ali da će bolest ostati u svakom slučaju više mjeseci.

Onima koji sanjaju o imunizaciji stanovništva Kurc je poručio da trenutno u Austriji postoji zaraženost stanovništva od jedan odsto, tako da bi takav pravac značio mnoge inficirane i mrtve.

Cilj Austrije je da bolest drži pod kontrolom na jako niskom nivou, i da ne dozvoli da od iskre nastane ponovo požar.

Ukazao je da je novina što će biti uvedeno testiranje u staračkim domovima i kod medicinskog osoblja, a da će poslije kraja aprila, kada se bude evaluiralo stanje posle otvaranja prodavnica, znati da li će ograničenja ostati na snazi u aktuelnom obliku, ili će dalje biti popuštena.

Kada je riječ o odluci da male radnje mogu otvoriti u prvom koraku labavljenja mjera, Kurc je rekao da je traženo fer rješenje.

Što se škola tiče kazao je da se mora čekati, i da će one najranije sredinom maja biti otvorene.

(Tanjug)

ASHA prodaja vozila