Početna Prijedorski region Kuglanje sve popularnije u Prijedoru

Kuglanje sve popularnije u Prijedoru

Prije pet i po godina Kuglaški klub Rudar iz Prijedora je ponovo aktivirao rad, a nakon izgradnje nove sportske dvorane u naselju Urije i opremanjem savremene kuglane dobili su mogućnost da treniraju, te organizuju takmičenja

Prije pet i po godina Kuglaški klub Rudar iz Prijedora je ponovo aktivirao rad, a nakon izgradnje nove sportske dvorane u naselju Urije i opremanjem savremene kuglane dobili su mogućnost da treniraju, te organizuju takmičenja.

U planu im je početkom školske godine organizovanje “Škole kuglanja”. Zaljubljenici u ovaj sport u Prijedoru kažu da nakon 14 godina imaju kuglanu opremljenu po svim standardima.

Predsjednik UO KK Rudar Goran Predojević podsjetio je da je klub 2004. godine stavljen u stanje mirovanja, te da se radi o jednom od najstarijih klubova u Prijedoru, kao i da kuglanje ima višedecenijsku tradiciju u ovom bh. gradu.

“Prije par godina smo proslavili 50 godina postojanja kluba. Prije dva mjeseca je otvorena nova kuglana, jedna od savremenijih u regiji, a sigurno i jedna od modernijih u Evropi. U ovakvim kuglanama se igraju svjetska prvenstva, tako da smo ponosni na našu kuglanu. Grad Prijedor nam je pomogao i obezbijedio da možemo početi sa treninzima, mada to još uvijek nije u funkciji u kojoj bismo mi htjeli da bude, odnosno da bude dostupna svim građanima i rekreativcima. Međutim, uskoro sa početkom školske godine krećemo sa “Školom kuglanja” za dječake i djevojčice od 12 do 20 godina, jer mislimo da je to budućnost kluba” , rekao je Predojević i dodao da se nada da će se kroz rad i treninge naći mladi ljudi zainteresovani za kuglanje, koji će jednog dana biti i prvaci Bosne i Hercegovine.

Naveo je da je cilj da se u Prijedoru u dogledno vrijeme igraju evropska takmičenja. Predojević ističe da prijedorski klub učestvuje na svim takmičenjima koje organizuje Kuglaški savez Republike Srpske i Kuglaški savez Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima ostvarena je i značajna saradnja sa klubovima iz regiona.

“Ponosni smo što smo prošle godine učestvovali na obilježavanju jubileja 65 godina postojanja KK Crvena zvezda, a i oni su nama bili ovdje prvi gosti. Nadamo se da će ovo biti mjesto koje će stalno biti puno, a već ovog vikenda imamo “Turnir prijateljstva” na kojem će učestvovati Rudar Prijedor, Šumadija Kragujevac, Borac Banjaluka. Želja nam je da staze budu uvijek pune i da prije svega tu bude puno omladine” , naveo je Predojević, kazavši da je najljepša strana ovog sporta što se može kuglati od 12 do 60 godina, što vremenski uslovi ne ograničavaju treninge, a posebno činjenica da ovaj sport spaja ljude i sklapaju se čvrsta i trajna prijateljstva.

Damir Dračić , kuglaš iz Prijedora koji trenutno živi u Australiji kaže da je kuglanje zanimljiv sport, te da su uz starije, iskusne kuglaše naučili sve o ovom sportu.

“Postigli smo i zavidne rezultate, ponosni smo na sve što smo uradili do sada, a nova kuglana otvara niz sjajnih mogućnosti. Trenutno živim u Australiji, ali kad dođem u Prijedor trudim se da treniram što više i mnogo vremena provodim u kuglani sa svojim kuglašima. Imao sam čast da 2014. godine nakon mnogo godina odigram prvu utakmicu za Rudar i to je nešto što ću uvijek pamtiti” , rekao je Dračić.

Prijedorčanin Siniša Miljatović posljednjih pet godina aktivno se bavi kuglanjem, a počeci su, kako kaže, bili teški i neizvjesni.

“Bilo nas je desetak, putovali smo srijedom i subotom u Gradišku na treninge, jer nismo imali kuglanu. Snalazili smo se svakako, novčana situacija nije bila sjajna, putovali smo o vlastitom trošku. Ovo što imamo sad je za nas sve velika stvar i sigurni smo da ćemo ostvariti velike rezultate” , smatra Miljatović.

U klubu je trenutno aktivno 16 kuglaša, a dvadesetak ih je tek počelo sa bavljenjem kuglanjem.

Prijedor je svojevremeno imao 12 kuglaških klubova, a sada je aktivan samo Rudar.

Prioritet kluba je povratak u Premijer ligu BiH.

U Prijedoru se nastavlja gradnja sportske dvorane u koju je do sada uloženo oko pet miliona KM, od čega oko 680.000 u kuglanu.

Dental Studio Prijedor