Početna Zdravlje Kruška, limeta i kokosova voda pomažu kod mamurluka

Kruška, limeta i kokosova voda pomažu kod mamurluka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identifikovane su nove namirnice koje pomažu kod mamurluka, tvrde sa Instituta za hemijsku tehnologiju u Mumbaiju u Indiji.

Idealan omjer protiv mamurluka sadrži 65 posto kruške, 25 posto limete i 10 posto kokosove vode, a za optimalne učinke, treba ih poslužiti uz tanjir sira, paradajza i krastavaca.

Piće od kokosove vode, kruške i limete može pojačati aktivnost dva enzima, ADH i ALDH za čak 70 posto, otkrili su sa Instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je studija takođe utvrdila da je kafa zapravo najgore piće za mamurluk koji ga čak i produžava, a da zeleni i crni čajevi mogu malo pomoći.

Voditeljica studije doktorica Shraddha Srinivasan objasnila je da su te tri namirnice izabrane kao lijek zbog svoje sposobnosti da ubrzaju enzime.

“Koliko ste mamurni zavisi od nekoliko faktora, o tome šta ste pili, o vašoj genetici i o tome kako vam brzo metabolizam razgrađuje alkohol”, kazala je Srinivasan.

Takođe, studija pokazuje i da nema naučnih dokaza o tome da “trendy hrana” bogata antioksidansima može izliječiti mamurluk, a pokazali su i da malo namirnica može poboljšati aktivnost oba enzima. Jedna od takvih je limun, dok crno grožđe, bijeli luk i korijander uopšte nisu na njih utjecali.

Izvor: klix.ba

ASHA prodaja vozila