Početna Vijesti Kršenje mjera ispisalo kazne od 1,2 miliona KM

Kršenje mjera ispisalo kazne od 1,2 miliona KM

Republički inspektori izvršili su ove godine više od 30.000 kontrola poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim uslužnim objektima, gdje su zbog kršenja propisanih mjera izrečene kazne u vrijednosti od 1,2 miliona KM, rekli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

“Kazne su najviše izrečene zbog većeg broja lica u objektu od dozvoljenog, nepoštivanja fizičke distance i nenošenja maski”, pojasnili su u ovoj instituciji.

Prema njihovim riječima, za 39 objekata je ove godine bila izrečena mjera privremene zabrane rada.

“Republički inspektori su i u proteklim ljetnim mjesecima svakodnevno u okviru redovnih inspekcijskih kontrola u primarnim oblastima nadzora kontrolisali da li se privredni subjekti u radnim prostorijama pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Ove kontrole i dalje su dio redovnih inspekcijskih nadzora u različitim inspekcijskim sektorima”, kazali su za “Nezavisne” u ovoj republičkoj instituciji.

Dodali su da su iza nas ljetni dani i da su većina aktivnosti i kretanje stanovništva bili koncentrisani na vanjski otvoreni prostor, rizik od širenja virusa bio je znatno manji, a poštovanje fizičke distance je bilo mnogo jednostavnije, te su i kontrole bile uredne.

“Podaci o rastu broja testiranih lica pozitivnih na virus korona koje imamo posljednjih dana nedvosmisleno nam govore da je pred nama još jedna izazovna zima. Zbog dolaska jesenjih dana i prestanka rada objekata na otvorenom, raste i rizik od širenja virusa u zajednici zbog veće koncentracije građana u zatvorenom prostoru”, naveli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je kazna od 2.000 do 10.000 KM za pravno lice ako ne sprovodi propisane mjere u radnoj sredini čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

Takođe, za ovaj prekršaj novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnik.

“Inspektorat će i dalje nastaviti sa kontrolama poštovanja epidemioloških mjera i spremni smo preduzeti sve organizacijske mjere kao i u prethodnom periodu kako bismo odgovorili svim zahtjevima koji nam budu upućeni. Takođe, posebno želimo naglasiti da očekujemo da se inspekcijski organi jedinica lokalne samouprave aktivnije uključe u kontrolu sprovođenja mjera”, istakli su u Inspektoratu Republike Srpske.

Naveli su da nadzor nad sprovođenjem mjera u dijelu koji se odnosi na korištenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama i od strane samih građana vrše MUP RS i Komunalna policija.

“S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, apelujemo na građane da ostanu dosljedni u poštovanju mjera, da na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, te da kroz podršku vakcinaciji daju svoj doprinos stabilizaciji cjelokupne situacije”, zaključili su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila