Početna Zdravlje Krpelji vrebaju iz trave i sa drveća

Krpelji vrebaju iz trave i sa drveća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topli proljećni dani donese i najezdu insekata poput krpelja koji su opasni po zdravlje ljudi jer prenose razne bolesti. Zbog toga je preporuka da stanovništvo i njihovi kućni ljubimci, najčešće psi, treba da se zaštite hemijskim preparatima od ovih napasnika.

Ovi insekti vrebaju sa svih strana a najčešće iz trave i sa drveća pa je poslije svakog boravka u prirodi preporuka da se pregleda sopstveno tijelo da nema slučajno nekih izraslina poput bena koji nikad nisi bili na mjestu gdje je nađen. To ukazuje da je u pitanju krpelj. Odmah je potrebno potražiti pomoć ljekara. U Domu zdravlja kažu da je u proteklih nekoliko dana već bilo slučajeva ugriza krpelja i dodali da u narednom periodu očekuju povećan broj pacijenata.

“Nakon ujeda krpelja pojavljuje se crvenilo i svrab, zatim su mogući bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura i povraćanje. U takvim slučajevima treba se javiti ljekaru da se krpelj u potpunosti odstrani, jer u protivnom mogu nastati komplikacije. Nekim pacijentima se propisuje i terapija liječenja antibioticima”, istakla je specijalista opšte medicine doktor Jovanka Vižintin.

Ovi insekti su veoma opasni, jer prenose teške bolesti poput lajmske groznice, zapaljenja mozga i moždanih ovojnica, zglobova i perifernih nerava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odstranjivanje krpelja treba da se uradi bez čupanja, gnječenja, kidanja i to kada se napije dovoljno krvi jer je tada najpogodniji za vađenje. Usljed nedostatka kiseonika on može da izađe sam, pa ga ne treba uvrtati ili bušiti. Krpelj treba izvaditi pincetom, hvatanjem rilice, što bliže koži, a nakon toga dezinfikovati mjesto na kom je bio ubod. Ne primjenjivati nikakva sredstva preko insekta, jer ga to može iritirati i navesti da u krv pusti sekret u kom se nalazi bakterija”, kazala  je Vižintinova.

Preporuka ljudima je da izbjegavaju područja gdje se nalaze ovi insekti, nošenje prikladne odjeće i obuće za boravak u prirodi.

“Najbolje je izbjegavati odjeću tamnih boja na kojoj se krpelj teže uočava i materijala poput vune. Treba izbjegavati provlačenje kroz grmlje i ležanje na travi. Pri povratku iz prirode treba presvući odjeću i pažljivo pregledati tijelo uz pomoć ogledala ili druge osobe da bi se mogli pogledati i neuočljivi dijelovi tijela”, kazala je Vižintinova.

Dezinsekcija

Zaprašivanje komaraca i krelja je obaveza lokalne samouprave koja je propisana zakonom. Dezinsekcija se vrši  dva puta godišnje i to na području cijele Republike Srpske. Uglavnom se traže povoljni vremenski uslovi za uništavanje insekata a to uglavnom tokom toplijih perioda godine.

ASHA prodaja vozila