Početna BiH Kriza ugasila Medicinsku školu u Bihaću

Kriza ugasila Medicinsku školu u Bihaću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjalučka biskupija, koja je osnivač Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao Drugi” u Bihaću, dostavila je Ministarstvu obrazovanja USK odluku o prestanku rada Srednje medicinske škole koja egzistira u sklopu te obrazovne ustanove.

U obrazloženju odluke se ističu finansijski problemi i izostanak kontinuirane materijalne podrške za rad pomenute škole iz budžeta Unsko-sanskog kantona.

Najveći gubitnici u svemu, prema riječima Vedrana Mihića, direktora pomenutog centra, biće učenici koji pohađaju Srednju medicinsku školu i njihovi roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U posljednje tri godine nalazimo se u teškoj situaciji jer plate kasne i po pet ili šest mjeseci, a u ovoj godini nismo dobili niti jedan topli obrok. Razočarani smo jer su u dosadašnjim razgovorima s Ministarstvom obrazovanja USK uvijek postojala obećanja da će se pronaći neko rješenje”, istakao je Mihić.

Ministarstvo obrazovanja USK je izrazilo žaljenje zbog odluke Banjalučke biskupije te su ih pozvali da je još jednom razmotre. U saopćenju navode kako su u proteklih pet godina sa značajnim sredstvima sufinansirali rad Medicinske škole i da će pronaći rješenje kako bi se zaštitio interes učenika i osiguralo njihovo dalje školovanje iako je, kako se navodi, to obaveza osnivača.

Problemi su započeli prije tri godine, kada je Ministarstvo obrazovanja USK odlučilo uskratiti finansiranje Srednje medicinske škole koja djeluje u okviru tog školskog centra, a čiji je rad započeo prije pet godina. Obrazloženo je to time da za funkcionisanje te škole ne postoji javni interes, s obzirom na to da se obrazovanje za zanimanje medicinara već nalazi u sastavu nekih drugih javnih obrazovnih ustanova. Potom je ukinuto njeno budžetsko finansiranje, a svi troškovi prebačeni su na osnivača, odnosno Banjalučku biskupiju.

U sklopu Centra već dugi niz godina djeluju Osnovna škola i Gimnazija, a njihov rad se nesmetano finansira iz kantonalnog budžeta. Inače, ovu ustanovu u Bihaću trenutno pohađa 300 učenika različitih nacionalnosti, Centar pokazuje dobre rezultate u učenju i ima ugled zahtjevnije i ozbiljnije obrazovne ustanove.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila