Početna Svijet Kriza u Austriji: U utorak izglasavanje nepovjerenja

Kriza u Austriji: U utorak izglasavanje nepovjerenja

Uprkos činjenici da se austrijski kancelar Sebastian Kurc u utorak suočava sa izglasavanjem nepovjerenja, njegovi koalicijski partneri, Zeleni, i dalje nastoje osigurati podršku za proračun.

Uprkos krizi radi koje bi mogla pasti vlada, “ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna”, rekao je vicekancelar i čelnik Zelene stranke Werner Kogler u subotu.

Važni projekti poput širenja javnog prevoza, finansiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabavke vakcina protiv koronavirusa ozavise od proračuna, rekao je Kogler. “Imamo odgovornost pa idemo to riješiti”, dodao je.

U utorak će se na posebnoj sjednici parlamenta glasati o nepovjerenju kancelaru Kurcu. Kurcov kabinet istražuje se zbog finansijskih malverzacija, ali Kurc odbacuje optužbe i odbija odstupiti.

Kurc bi u utorak mogao biti izbačen iz kancelarije. Čak i Zeleni, njegovi koalicijski partneri, smatraju da 35-godišnji kancelar ne bi trebao ostati na dužnosti i traže njegovu ostavku.

Sve oči sada su uprte u austrijske socijaldemokrate. Vjeruje se da razmatraju pregovore o koaliciji s još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPOe).

Da bi se to dogodilo, socijaldemokrati trebaju poništiti svoju javnu obvezu po kojoj ne rade s FPOe-om na saveznoj razini.

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner signalizuje tu opciju kad je za državnu televiziju ORF rekla da “izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere”.

Rendi-Wagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerovatan, ali moguć”.

Čelnik FPOe Herbert Kickl, glasni protivnik vakcinisanja protiv koronavirusa, sigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Wagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ukoliko Kurc bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke takođe vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

(Agencije  Foto:Tanjug)