Početna Prijedorski region Krivične prijave zbog promovisanja presuđenih ratnih zločinaca u Prijedoru

Krivične prijave zbog promovisanja presuđenih ratnih zločinaca u Prijedoru

Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo

O skupu koji,  nije bio prijavljen kratko se oglasila i policija…

Grafiti posvećeni Ratku Mladiću, sramnim porukama prema Bošnjacima – decembar u Prijedoru slutio je da rastu tenzije u gradu na Sani. Januar tu slutnju dodatnu uvrđuje nakon defilea grupe koja je pjevala u čast pred Hagom osuđenog Mladića.

Česti incidenti povratnicima unose nemir. Građani na ulici, mahom zaokupljeni sopstvenim problemima ili odmahuju rukom ili osuđuju.

Reakcija je stigla i iz Gradske uprave. U saopštenju tvrde, nisu organizatori okupljanja, Prijedor je multietnički grad, primjer suživota. O skupu koji, kako nezvanično saznajemo nije bio prijavljen kratko se oglasila i policija.

Iz Policijske uprave Prijedor u telefonskom razgovoru tek potvrda da je zaprimljena jedna prijava, koja je proslijeđena tužilaštvu.

Predstavnici Bošnjaka očekuju ekspresnu reakciju policije. Mirsad Duratović, predsjednik gradskog parlamenta kaže, Prijedor nije grad tenzija, ali posljednji incident, tvrdi, nije djelo pojedinaca već navijačke grupe. Kaže, iako su ranije incidente osudile i organizacije bivših boraca Vojske Republike Srpske, to nije urodilo plodom.

“Danas će u Sarajevu jedna organizacija predati krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u skladu sa Članom 145 Stav 6 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine odnosno onog dijela koji se tiče promovisanja, odnosno davanja publiciteta presuđenim ratnim zločincima”, kazao je Duratović.

Krivičnu prijavu podnijeće i predstavnici mjesnih zajednica i nevladinog sektora koji su se u Kozarcu sastali. Zajedno sa političkim predstavnicima apeluju na suzdržanost svih od aktivnosti koje bi dodatno mogle narušiti međunacionalne odnose, ali traže i da bezbjednosna situacija u Prijedoru bude posebna tema lokalnog parlamenta.

“Tražićemo od naših predstavnika, od službi grada Prijedora da se ta posebna sjednica skupštine održi zajedno sa Forumom bezbjednosti, čak i sa predstavnicima ovog skupa”, kazao je Nedžad Bešić, organizator sastanka mjesnih zajednica, političkih predstavnika i nevladinog sektora Prijedora.

Ranije se o svemu oglasio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Benjamin Hodžić. Suživot i povjerenje u Prijedoru su, tvrdi bili u uzlaznoj putanji, ali su Bošnjaci nakon posljednjih dešavanja duboko zabrinuti.

N1