Početna Vijesti Krivična prijava zbog odlaganja otpada u krugu “Incela” u Banjaluci

Krivična prijava zbog odlaganja otpada u krugu “Incela” u Banjaluci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Banjaluka podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću “Eko-trade” i “Univerzum”, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu “Incela”, otkriveno nezakonito odlaganje otpadnih industrijskih materija, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

“Umjesto da otpad zbrinjava na zakonom propisani način i na lokaciji za koju su imali dozvolu, otpad ili dio njega zapravo je prosipan unutar jedne zapuštene lokacije na drugom mjestu unutar ‘Incela'”, kazali su u nadležnom odjeljenju.

Obje firme, “Eko-trade” i “Univerzum”, čiji je vlasnik Petar Šmitran, registrovane su za zbrinjavanje industrijskih onečišćenja, odnosno prikupljanje i zbrinjavanje upotrijebljenog motornog ulja, a odmah po otkriću preduzeću je zabranjen dalji rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S lokacije je uzokovan rasuti otpad i poslan na analizu u Institut za zaštitu i ekologiju, a nakon analize će biti poznato o kakvoj vrsti otpada se radi. Sumnja se da se radi o iskorištenom motornom ulju, koje je ova firma prikupljala od drugih preduzeća.

Šmitran je za “Nezavisne” rekao da je već ranije obavijestio Odjeljenje za inspekcijske poslove da se radi o motornom ulju i da već radi na otklanjanju.

“Kompanija ‘Eko-trade’ će u roku nekoliko dana otkloniti motorno ulje iz kruga ‘Incela’, samo čekamo odobrenje gradske inspekcije. Problem je nastao jer su razni zakupci održavali kamione i autobuse i nakon njih je to ulje ostalo”, rekao je Šmitran.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, rekao je da je grad Banjaluka odlučan da izađe na kraj sa svim potencijalnim ekološkim prijetnjama u krugu “Incela”, te sve poslovne subjekte koje predstavljaju eventualni problem stavi pod puni nadzor i kontrolu.

Dodao je da je tokom maja izvršeno uzorkovanje zemljišta sa 44 lokacije u krugu “Incela”, te da će za dvadesetak dana imati rezultate istraživanja.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila