fbpx

Kriminal u SAD, sloboda u BiH!

Poduga je lista medija koje je poslanik SNSD-a u Parlamentu BIH Nikola Špirić redovno na raznoraznim sudovima, od Banja Luke do Sokoca, dobijao u sporovima za klevetu. Duga je i lista Špirićevih afera koje su mediji dokazivali, dokumentovali i prezentovali javnosti. Sve su rezultirale, ako pitate sudove, nanošenjem duševne boli i narušavanjem ugleda Nikoli Špiriću.

Sankcije nove administracije SAD-a “uglednom“ i “duševno oboljelom“  Špiriću potpisao je sekretar State Departmenta Mike Pompeo, a takva se odluka potpisuje isključivo u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne podatke o umiješanosti stranih zvaničnika u obimnu korupciju.

No, da li će to kredibilni podaci SAD-a biti dovoljan alarm za domaće pravosuđe i da će bilo koga zainteresovati kakve to dokaze ima američki državni sekretar, teško je povjerovati.

Vide u SAD, ne vide u BIH

”Žalostan sam što je američka administracija prije primijetila korupciju u jednoj osobi poput Špirića od domaćeg pravosuđa. Apsurdno je da ozbiljna administracija, kao što je američka, kaže da ima ozbiljne dokaze o njegovoj umiješanosti u korupciju, a ovdašnji sistem tu činjenicu potpuno ignoriše”, kaže za ”Vijesti” urednik portala “Buka” Aleksandar Trifunović i dodaje:

– Ovdje imamo ozbiljnu optužnicu za korupciju. Američko društvo, ako i o čemu vodi računa, vodi o korupciji. Najveći američki kriminalci pali su zbog neplaćanja poreza i zato što nisu uspijevali da dokažu porijeklo svoje imovine. Znači, ako jedan tako ozbiljan sistem kaže da ima ozbiljne dokaze za korupciju u prekookeanskoj zemlji, a to dosad niko nije vidio u našim domaćim sudovima, ne znam da li će uopšte i vidjeti.

Ministar bezbjednosti BIH Dragan Mektić sličnog je mišljenja.

”Američka strana kaže da raspolaže vrlo ozbiljnim saznanjima i informacijama o kurupciji Nikole Špirića. To je veliki poraz tužilaštava, a posebno Tužilaštva BiH. Ozbiljnim informacijama raspolažu ljudi iz međunarodne zajednice, a naše Tužilaštvo nema saznanja. Da bi stvar bila gora, određen broj istraga o korupciji je vođen, ali nikada nisu dovedene do kraja, ne samo kada je u pitanju Špirić, već generalno slučajevi korupcije u BiH”, istakao je Mektić.

Stav Ambasade SAD-a

”Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo i Ministarstvo spoljnih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, rečeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, kažu kako vjeruju da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost Nikole Špirića u koruptivne aktivnosti.

”Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprečavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije”, rečeno je.

(BN)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila